0

Б ългарска федерация по ски, Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“ откриха днес фотоизложбата „100 години ски спорт в България“. 52 уникални снимки на изтъкнатите фотографи Бончук Андонов, Янко Гъров, Костадин Андонов и Димитър Михайлов представят в градинката пред НДК великите мигове, личности и успехи в богата история на този спорт у нас.
Изложбата бе открита от председателя на БФ ски Цеко Минев, с приветствия към присъстващите се обърнаха още Георги Бобев -зам.-председател на БФски и Анатоли Илиев – организационен секретар на Фондация „София – европейска столица на спорта“.
 „Благодаря на авторите, които са уловили прекрасни мигове и ни предоставят възможността да се насладим отново на знаменити събития и личности в богатата и успешна история на българския ски спорт. Искам да изтъкна и две други много важни направления от дейността в последните години – организацията на домакинствата на големи стартове от календара на ФИС във всички наши зимни центрове, за което получаваме отлични оценки и Проекта „Научи се да караш ски“, чрез който хиляди млади българчета се докосват до удоволствието от снежните дисицплини и са сред чистия въздух в планините,“ каза Цеко Минев, който е и вицепрезидент на БОК и член на Изпълкома на Международната федерация по ски (ФИС).


Георги Бобев благодари на Столична община и Фондация „София – европейска столица на спорта“, които заедно със ски федерацията са съорганизатори на тази фотоизложба и припомни многото събития, с които тази година се отбелязва вековният юбилей на ски-спорта у нас.
"Там където има памет има и бъдеще, заяви Бобев. - Тази година 100 години чества и международната ски федерация. Българската федерация е една от първите в световен мащаб и една от най-старите. Хубаво е, че Фондация "София - европейска столица на спорта" е домакин, защото голяма част от историята на зимните спортове в България е свързана със София. Столицата ни е била три пъти кандидат за домакин на зимни олимпийски игри. Ние има с какво да се гордеем. Имаме и големи планове за бъдещето. Да си пожелаем да имаме по-често такива хубави поводи да се събираме заедно. Идната седмица ще имаме и голямо тържество посветено на 100 години на Българската федерация по ски, на което ще уважим тези много хора, които са допринесли са богатата история на българската федерация, заяви при откриването на изложбата Георги Бобев. 
„Виждаме на снимките как Витоша също е била домакин на състезания за Световната купа по ски. Столична община се стреми да прави планината все по-достъпна за софиянци и гостите на града. Редица проекти и инициативи подпомагат хората в желанието им да бъдат повече време сред зеленината, красотата и чистия въздух на Витоша – това богатство за нашия град,“ заяви Анатоли Илиев.
Бончук Андонов, един авторите на снимките в изложбата разказа за това как преди много десетилетия е започнал дългогодишната си вече кариера на спортен фотограф с една снимка от състезания по гигантски слалом на Боровец. „Изложбата е събрала най-значимата част от вековния калейдоскоп на едни от най-популярните, успешни и обичани от българите снежни дисциплини“, каза още Андонов.
Първите ски-състезания, първата шанца за скокове, първите големи успехи и пробиви в световния спорт – всичко това е събрано в една колекция от 52 безценни за историята снимки.
„Фотообективите на майсторите в спортната фотография Бончук Андонов, Янко Гъров, Димитър Михайлов и Костадин Андонов не позволяват великите мигове, събития и личности в богатата 100-годишна история на българския ски спорт да минат покрай нас и да бъдат забравени,“ се казва в посланието на авторите.
Изложбата е част от честванията на вековния юбилей на Българска федерация по ски, а фотографиите припомнят знаменателни събития и активности, които са се случвали през последните 100 години под знака на едни от най-популярните в света спортове.
На церемонията по откриването присъстваха още легенди на българския ски-спорт, треньори, деятели, приятели и почитатели на ски-спорта.
Фотографиите ще бъдат изложени до 30 април в „Галерия на открито“ НДК, до Кино Кабана – това е в градинката пред НДК до паметника с лъвчето при алеята от към Кравай.