0

С ветовният №1 в мъжкия тенис Новак Джокович ще бойкотира предстоящото през лятото издание на „Уимбълдън“. Информацията е на швейцарското издание „Блик“ и се приема като истинска сензация, тъй като шампионатът в "Ол Инглънд Клъб" е един от най-любимите на сърбина, съобщава Gong.bg.

Според информацията, 34-годишният сърбин няма да играе на третия за годината турнир от Големия шлем в знак на солидарност с руските и беларуските си колеги, които са със забрана за участие.

На Даниил Медведев, Андрей Рубльов и останалите вече беше съобщено, че няма да бъдат допуснати до участие в Откритото първенство на Великобритания заради руската военна инвазия в Украйна и подкрепата, която Русия получи от Беларус при т. нар. В Руската федерация “специална военна операция“.

Джокович бе сред първите реагирали отрицателно на решението на шефовете, което обяви като лудост.

Blick прави заключението си след изказване на Никола Пилич, тенис ментор на Новак и бивш негов съветник.

„Други тенисисти също може да вземат подобно решение, когато видят примера на Джокович. Тогава те може да си кажат: „Щом той може да откаже да играе, то и ние можем“. Ще бъде интересно тогава да видим реакцията на организаторите на „Уимбълдън“, заяви Пилич пред „Блик“.

Отсъствието на Джокович ще удари лошо по турнира, който при бойкот ще започне без първите двама в световната ранглиста. Новак Джокович е №1, а Даниил Медведев е втори. 

Джокович не беше допуснат до Australian Open след скандал около липсата на изискваната ваксинация и съмнения за изкаран COVID-19.

В отсъствието му Надал спечели своята рекордна 21-ва титла от Големия шлем, като излезе едни гърди пред Джокович и Федерер.