0

Щ е го бъде или няма да го бъде повече Роджър Федерер на тенискортовете на 40-годишна възраст, след 3 операции на коляното и съвсем малко мачове през последните години – това е голямата мистерия в началото на годината, пише "Марка".

Считаният за най-велик в историята на тениса не се е отказал от един „последен танц“, макар да няма гаранция, че швейцарецът ще може да се състезава отново. Според експертите възстановяване на състезателната му форма граничи с чудо.

Коронавирусната пандемия, ограниченията и „замразяването“ на класацията на ATP позволиха на Федерер да запази мястото си в Топ 10 в продължение на много месеци, въпреки че изигра много малко мачове през последните две години (13 през 2021 г. и 6 през 2020 г.).



Сега швейцарецът е на 17-о място, но след Australian Open, който приключа тази неделя, той ще падне до 30-то, най-ниското му класиране от 8 януари 2001 г.

За носителя на 20 титли в турнирите от Големия шлем и №1 в света 310 седмица (повече от него има само Джокович – 357), това е доста ниска стартова позиция.

За победител с изключителен състезателен хъс като Федерер да окачи ракетата окончателно и да си гледа бизнеса и семейството явно не е вариант в момента. Швейцарската преса наскоро разкри, че той тренира в Дубай, макар и не с пълно натоварване, тъй като оперираното коляно все още не му позволява да положи големи усилия.

Признатата мечта на Роджър е да играе на Уимбълдън през лятото за едно „последно ура“. Именно там бе последното му участие преди да легне под ножа след като загуби на 1/4-финала срещу поляка Хуберт Хуркач.

„Ще ми бъде много трудно, но остава много време, може би все още има малък шанс“, каза Федерер в интервю за италианския тв канал Sky Sport през ноември миналата година.

„Но не искам да създавам твърде много очаквания, тази година (за 2021 г.) имах някои проблеми с моето коляно на трева. Мисля, че през април или май ще имам най-ясна идея, тогава ще има новини за мен, сега е трудно да се каже".

Ако не бъде готов да стъпи в катедралата на тениса в Лондон, вторият вариант би бил да се появи отново на US Open, турнир, който Федерер е печелил цели пет пъти между 2004 и 2008 г.