0

Й оана Илиева спечели сребърен медал, а Олга Храмова - бронзов на международния сателитен турнир на сабя жени, който се проведе в София.

В надпреварата участваха 31 състезателки от 10 държави. България беше представена от 13 фехтовачки начело с Йоана Илиева, Олга Храмова, Емма Нейкова, Калина Атанасова, Белослава Иванова и Кристина Миланова.
След двубои на изключително високо ниво златния медал извоюва Анна Баща от Азербайджан, която е 13-а в световната ранглиста и е добре позната на българските сабльорки. Във финала тя се наложи над бронзовата медалистка от световното първенство за жени през юли тази година Йоана Илиева, за която остана сребърното отличие. Бронзовите медали си поделиха Олга Храмова и Палина Каспиарович от Азербайджан.

Йоана Илиева започна турнира отлично, като записа четири победи и една загуба в групите. В директните елиминации, в двубой за място сред най-добрите осем, възпитаничката на фехтовален клуб „Свечников“ с треньор Ивайло Воденов победи Мета Мали от Словения с 15:6. В срещата за място в топ 4 Илиева се наложи над Сабина Каримова от Азербайджан с 15:12. В полуфинала сабльорката ни победи Олга Храмова с 15:11, а във финала отстъпи пред Анна Баща след оспорвана среща и 15:13 в полза на азербайджанката.

Сред най-добрите 16 в турнира влязоха общо седем българки: Йоана Илиева (второ място), Олга Храмова (трета), Емма Нейкова (осма), Белослава Иванова (девета), Калина Атанасова (11-а), Михаела Николова (12-а) и Кристина Миланова (15-а). Така сабльорките ни сложиха силно начало на сезон 2023/2024, в който предстои борба за квоти за олимпийските игри в Париж.