0

С ветовният шампион от Ред Бул Макс Верстапен (Нидерландия) спечели Гран При на Испания на пистата в Барселона, кръг от световния шампионат във Формула 1. Това е четвърти успех през този сезон за Верстапен и двоен успех за отбора му, след като Серхио Перес зае 2-ото място.

Пълен бе провалът на фаворита Шарл Льоклер и на Ферари – моторът му гръмна в 28-ата обиколка, когато имаше конфортен аванс от 10 секунди и колата вървеше идеално. 

Ферари имаше размазващо предимство и на квалификациите, и на старта днес, но в крайна сметка отстъпи лидерските позиции и в двете класирания – на пилотите и на марките. 

Трети в Барселона се нареди младият пилот на Мерцедес – британецът Джордж Ръсел, който в момента върви по-добре от именития си съотборник Люис Хамилтън.

Състезанието се превърна в безпроблемно за нидерландеца на много по-късен етап, а в началото Шарл Льоклер изглеждаше наистина в позицията на фаворит. 

Именно авария в болида на Льоклер в 28-ата обиколка се превърна в ключов момент днес. Само обиколка след като първият в квалификациите напусна пистата, Верстапен направи своя втори стоп за да сложи меки гуми. 

А гумите се оказаха най-важния елемент в днешното състезание, което мини при високи температури. Верстапен също имаше проблеми в ранните обиколки и проблеми с DRS-системата, блокиращи движението, гонитбата му с Джордж Ръсъл предизвика луди негови псувни по радиото.

Но свежите гуми в последните обиколки му позволиха лесно да преодолее съотборника си Серхио Перес да спечели.

При отпадането стана ясно, че пилотът от Монако е станал жертва на неидентифициран проблем в задвижващата система. И е ясно, че Ферари няма как да разчита през целия сезон само на три варианта на тази система в двигателя.

Перес завърши с изоставане от 13.072 секунди, но той направи и най-бързата  обиколка днес, което му донесе и бонус-точка в класирането. 

Трети е Ръсел на +32.927, следвани от Карлос Сайнс (Испания) от Ферари на 45.208 секунди и Люис Хамилтън (Великобритания) на 54.534. 

Топ 6 се допълни от Валтери Ботас (Алфа Ромео) на 59.976.

Третият пореден триумф на Верстапен го класира на върха със 110 точки, срещу 104 за Льоклер преди класиката в Монте Карло другата седмица.

Ред Бул не изглеждаше по никакъв начин фаворит днес, особено след невероятната доминация на пилота на Ферари Шарл Льоклер (Монако). Но след 49-ата обиколка Верстапен вече взе комфортен аванс, а много важна роля за успеха имаше и Перес, който за пореден път се доказа като отборен играч.