0

С боксова „кралска особа“ сред публиката в Маями – Майк Тайсън, Григор Димитров буквално нокаутира 12 години по-младия си съперник Карлос Алкарас. Италианската спортна библия „Гадзета дело спорт“ отрази подробно победата с 6:2, 6:4 на най-добрия български тенисист над Карлито, защото тя отваря път на Яник Синер към второто място в световната ранглиста, което в момента е за Алкарас.

За което южнотиролецът „все пак трябва да благодари на чистия талант на Григор в една от най-добрите му версии от последните години“, отбелязва пратеничката на „Гадзета“ в Маями Федерика Коки, озаглавила репортажа си „Маями, един супер Димитров прати вкъщи Алкарас. Синер - №2, ако спечели турнира“. По думите й „българинът изигра луд мач“.

Кореспондентът на мадридския в. „Ас“ Начо Албаран написа от Маями: „Димитров взе мярката на един угаснал Алкарас. 


Българинът намери криптонит, за да изключи суперсилите на испанеца, който в последните дни повтаряше, че се чувства „много добре в професионален и личен план“. 

Този път той не се забавляваше, както досега, беше много зле по време на мачча. 

По тази причина българинът, който на 32 г. освежи старите си лаври, го победи за втори пореден път, този път с по-голяма лекота от миналата година в Шанхай (5:7, 6:2, 6:4). ), с 6:2, 6:4 за 92 минути. 

Ако стигне до финала, той ще се върне в Топ-10 шест години по-късно. 

При сервиса Алкарас не беше добре (58% успеваемост с първия и 56% спечелени точки). И тактическият подход, който проработи за него на осминафиналите срещу Лоренцо Музети, друг тенисист с бекхенд с една ръка, не свърши работа срещу Димитров, който има много повече класа в този удар, а също и във форхенда. 

„Бейби Федерер“, така го наричаха навремето. 

„За да победиш Алкарас, трябва да играеш на най-доброто си ниво. Дойдох на мача много концентриран и с много ясна идея какво искам да направя. Понякога простотата е ключът. Много е трудно да го направиш, особено срещу такъв противник. 

Успях да управлявам играта и да я прочета по-добре от последния път. Щастлив съм, че този път завърших в два сета“, потвърди победителят по-късно.

Сега той може да каже, че е бил полуфиналист в осем от деветте Мастърс 1000, от които липсва Мадрид.

И той върви добре, след като достигна до предпоследния кръг в три от последните си четири турнира в тази категория (Шанхай, финал в Париж, Маями). Той не беше побеждавал последователно двама от Топ 10 (Хуркач, №9, и Алкарас, №2) от финалите на ATP през 2017 г., когато беше шампион.“

Григор Димитров вече е на полуфинал в Маями и на победа от топ 10

След като отнесе боя в Маями Алкарас изплака: Накара ме да се чувствам като 13-годишен!

Григор: За да победиш Алкарас трябва да играеш най-добрата си игра

И феновете реагираха в социалните мрежи на спектакъла, предложен от Гришо срещу Алкарас в Маями.

"Какво движение, какъв бекхенд! Федерер наистина се беше вселил в Григор в някои моменти. Невероятно ниво, което никой не е очаквал! Силно се надявам Димитров да продължи в същия дух и да спечели всичко“, написа един от феновете.

"Григор, моля те, продължавай да играеш като Федерер в най-добрите му години и в мача със Зверев“, написа друг потребител.

„Имах чувството, че Федерер играе. Мисля, че много ни липсва на всички“, каза друг фен.

"Дими беше под пара, Федерер на върха на кариерата си беше пред нас в този мач“, добави друг запалянко.