0

О тношенията между Австралия и Сърбия стават все по-студени от деня, в който сръбската суперзвезда Новак Джокович унизително бе депортиран от Мелбърн преди старта на Australian Open.

Световният номер 1 беше депортиран поради отказа си от ваксинация срещу Covid-19, въпреки международната реакция, особено от страна на Сърбия. 

Но отношенията между нациите се обтягат още повече след като Сърбия отмени лицензите за проучване на литий в страната на англо-австралийския гигант Rio Tinto. Сделката за 2,4 милиарда щатски долара бе оспорвана с многолюдни протести от миналата година, а Джокович открито изрази подкрепата си за протестиращите в социалните мрежи.

Изненадващият обрат на правителството, което в продължение на месеци уверяваше инвеститорите в подкрепата си, идва броени дни след унижението на сръбския герой от австралийците.

Сръбският премиер Ана Бърнабич (на снимката) каза, че решението на правителството е дошло след протести на различни екологични групи за спиране на литиевия проект на стойност 2,4 милиарда долара (3,3 милиарда австралийски долара).

„Изпълнихме всички искания от екологичните протести и сложихме край на Рио Тинто в Република Сърбия“, каза Бърнабич по време на телевизионно обръщение. „Всичко за проекта Ядар е завършено.“

Въпреки че решението е свързано с общите избори в Сърбия през април, то идва много скоро след сагата с Джокович, за да бъде случайно.

Всъщност Джокович излезе с публикация в подкрепа на протестиращите през декември.

Ноле пусна над две изображения, едното е море от протестиращи хора, а другото - зелена долина: „Чистият въздух, вода и храна са ключовете към здравето. Без него всяка дума за здравето е излишна. Природата е нашата майка. Прекарваме повече време сред природата. С нея и в нея животът ни е по-богат.”

Сръбски политици и граждани се вбесиха заради отношението на Австралия към Джокович, след като той кацна в Мелбърн.

В началото на сагата сръбският президент Александър Вучич го нарече „политически лов на вещици от всички, включително австралийския премиер, който се преструва, че правилата важат за всички“.

В изявление на уебсайта на Министерството на външните работи на Сърбия също се казва, че Джокович е бил „примамен да пътува до Австралия, за да бъде унизен“.

След като Джокович беше депортиран, Вучич отново изригна срещу Австралия, обвинявайки съдебните процедури, че са пълни с лъжи, и каза: „Благодаря на австралийския народ, тъй като съм сигурен, че обича сърбите. Те смятат, че са унизили Джокович, но са се унизили сами, а той може да се върне в страната си и да погледне всички в очите с високо вдигната глава."