0

У краинският тенисист Александър Долгополов се върна в Киев и се включи като доброволец в армията на страната си срещу руските окупатори, съобщава „Укринформ“.

Той живее със семейството си в Монте Карло, в кариерата си достигна до 13-то място в световната ранглиста при мъжете, има над 7 милиона долара спечелени само от награден фонд. Долгополов обаче стана поредната украинска спортна звезда, която се включва в отбраната на родината си.

Долгополов прекрати кариерата си миналата година и по време на избухването на войната на родината му срещу Русия е бил в турски курорт с майка си и сестра си. Той използва профилите си в социалните мрежи, за да разкаже какво е правил до момента и как смята да помогне на Украйна, която беше нападната без причина от Русия.

"Здравей, Украйна. За да не отговарям на много въпроси, реших да напиша всичко наведнъж. Тази война ме свари в Турция. Пристигнахме там ден преди инвазията, буквално принудих майка ми и сестра ми да тръгнат. 
Въпреки всички шеги с положението, аз предполагах, че ще има война. Макар и да не ми се искаше, но когато видях ударите по Киев, разбрах, че е необратимо. След това превъртях в главата си какво ще се случи в първите дни/седмица и за какво ще бъда полезен".

Долгополов вече е започнал военна подготовка, според собствените му признания.

"Вече започнах да тренирам и съм щастливец в тази обстановка, защото попаднах на бивш професионален войник в Турция, който ме тренира. Когато му казах какво искам от него, той беше наистина щастлив да ми помогне. 

И след 5-6 дни практика, мога да кажа, че съм в добра кондиция. Летях до Загреб, оттам до Полша и ето ме – в Киев. Това е нашият дом, идвам тук да се поставя в услуга на нашата армия.

Разбира се, за 5-7 дни не станах Рамбо. Но вече ми е удобно с оръжията и от 25 метра в спокойна тренировъчна среда мога да поразя три мишени от пет изстрела. В същото време намерих няколко човека, които летят от САЩ до Украйна, където учат. 

Успяхме да купим няколко бронежилетки, които ще ги предадем на нашите войници. С нашите украински студенти се срещнахме в Загреб, където планирахме да закупим допълнителни термовизьори, мерници и необходими неща за въоръжените сили. И така, след толкова време, с помощта на много хора прекосих границата с Полша и сега стигнах до Киев“, написа Долгополов в профила си в социалните мрежи.