0

М акс Верстапен спечели десетата си поредна победа във Формула 1 през този сезон, след като спечели Гран при на Италия. На легендарната писта „Монца“ световният шампион показа по-добра скорост от конкурентите от Ферари и възползвайки се от грешките в стратегията на Скудерията взе успеха, тръгвайки втори на стартовата решетка.

Подобно постижение никой преди Верстапен не е постигал в досегашната история на Формула 1.

Победата за Ред Бул бе двойна, след като Серхио Перес се изкачи с три позиции, изпреварвайки Джордж Ръсел и Фераритата, за да финишира втори. 

На подиума се качи и тръгналият от първа позиция Карлос Сайнс, който до последно се бори със съотборника си Шарл Льоклер.

Пети и шести съответно останаха състезателите на Мерцедес - Джордж Ръсел, и Люис Хамилтън. 

Състезанието на легендарната писта „Монца“ бе забавено, тъй като при загряващата обиколка Юки Цунода от Алфа Таури получи повреда в болида и отпадна, а колата му трябваше да бъде изнесена на безопасно място, което отне допълнително време.

25-годишният световен шампион Верстапен постигна втора поредна победа на пистата "Монца" и увеличи преднината си на върха в генералното класиране при пилотите, като вече има 364 точки.

Серхио Перес, който има две победи през 2023 година, e на втора позиция с 219 точки. Трети за момента е Фернандо Алонсо от тима на Астън Мартин със 170. Испанецът завърши едва на девето място за Голямата награда на Италия.

Следващото състезание от шампионата във Формула 1 ще се проведе на 17 септември в Сингапур.