0

А ко инженерната инфраструктура е кръвоносната система на една държава, то спортът е сърцето на тази държава. Това каза служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков, който участва в откриването на информационния ден „Държавата в подкрепа на спорта – нови възможности“ в зала „Джон Атанасов“ в София Тех Парк. Форумът се организира от министерствата на иновациите и растежа и на младежта и спорта.

Събитието има за цел да насърчи масовия спорт в България, както и да информира за възможностите за ефективното използване на европейските средства и за финансовата подкрепа в тази сфера. На форума присъстват още президентът Румен Радев, служебните министри на иновациите и растежа Александър Пулев, на младежта и спорта Весела Лечева, на електронното управление Георги Тодоров, на образованието и науката Сашо Пенов, представители на спортни организации, местната власт, компании и управляващи органи на програми за финансиране от ЕС. 

„Събрали сме се в този отбор на Министерския съвет, на президента Румен Радев, за да направим така, че да развием инфраструктурата на спортните обекти, а съществуващата инфраструктура да бъде обновена“, изтъкна той.

По думите му Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще направи всичко възможно не само да осигури финансиране, а и да проектира какво и как трябва да се строи, за да се издигне нивото на българския спорт и да се създадат условия. 

„Без условия няма как да се произведат добри спортисти, няма как да имаме добри резултати. Всички ние обичаме спорта и трябва да осигурим развитието на нацията в тази посока“, изтъкна още министър Шишков.

Президентът Румен Радев пък обяви, че без масов спорт и без въвличане на младите хора няма резултати и в професионалния спорт. 

Според президента бъдещето принадлежи на онези нации, които не само развиват икономика, високи технологии и наука, но които градят младото поколение и го готвят за предизвикателствата на бъдещето.

"Бъдещето ще бъде все повече жестока конкуренция между държавите. Ще успяват тези, които градят младите си хора да бъдат физически и психически издръжливи и устойчиви за предизвикателствата. Това означава масов спорт, родолюбие, патриотично възпитание, залагане на морални и физически качества и ценности, които се градят в именно в спорта", обясни Радев.