0

Н ай-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за третия кръг на турнира на твърда настилка от сериите "Мастърс" в Маями с награден фонд 8,8 милиона долара.

31-годишният Димитров, който е поставен под номер 21 в основната схема и почиваше на старта, направи обрат и победи германския квалификант Ян-Ленард Щруф с 4:6, 7:6(5), 6:4 за 2.34 часа.

Германецът стигна до пробив в петия гейм, който се оказа достатъчен, за да вземе първия сет. Българинът имаше две възможности да спечели сервис гейма на Щруф в шестия и в десетия, но не успя.

Във втората част Димитров пропусна две точки за пробив при 2:1, а при 5:5 успя да отрази единствената възможност на Щруф да вземе подаването му. Така се стигна до тайбрек, в който хасковлията изоставаше с 3:5 точки, но спечели следващите четири разигравания и изравни резултата.

В решителния трети сет българинът стигна до пробив в петия гейм и без проблеми затвори срещата с 6:4 с първия си мачбол.

Димитров си осигури 45 точки за световната ранглиста и 55 770  долара от наградния фонд.

В третия кръг българинът ще играе с поставения под номер 10 в схемата Яник Синер. Италианецът победи без проблеми Ласло Джере (Сърбия) с 6:4, 6:2 за 84 минути.

21-годишният Синер е 11-и в световната ранглиста на АТР и има седем титли до момента в кариерата си, две от които са на "София оупън" през 2020 и 2021 година.

Димитров има една победа в единствената среща с италианеца на турнира от сериите "Мастърс" в Рим през 2020 година, пише БТА.