0

О тборът на ЦСКА победи Рилски спортист с 88:71 (23:13, 22:17, 25:24, 18:17) като гост в Самоков в първата среща от серията за третото място в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ). 

Така „червените“ поведоха с 1:0 в плейофа, в който се играе до два успеха от три възможни срещи и са на една победа от спечелването на бронзовите медали в първия си сезон след завръщането си в елита, в който достигнаха и финал за Купата на България.

Вторият двубой ще се проведе в неделя, 28 май в София. 

При евентуално равенство лидерът в редовния сезон и двукратен вицешампион в последните две години Рилски спортист ще бъде домакин в третия мач за 31 май.

"В никакъв случай не очаквах такава победа", заяви старши треньорът на ЦСКА Росен Барчовски след успеха над Рилски спортист с 88:71 като гост в Самоков в първата среща от серията за третото място в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ).

"Изобщо не знаех как ще играем днес без двата ни центъра Зейн Ноус и Драган Зекович. Знам, че и двата отбора са разочаровани, очакваха да играят финал и да се борят за първото място. Знам обаче, че при нас нещата са по-лесни откъм мотивация, докато по-големият проблем беше при Рилски спортист. 

Ние успяхме да се съберем, защото много говорихме тази седмица, че е морално да завършим сезона достойно, но не очаквах чак такава разлика. За втория мач - не знам. Има в нас огромна умора, но ще се опитаме да завършим сезона в София", коментира още Барчовски.

Людмил Хаджисотиров, старши треньор на Рилски спортист, също посочи като фактор в мача падналия дух от загубата в полуфинала срещу Черноморец. 

„Притеснявах се, че има разочарование в играчите от това, че не се класирахме за финала и отпаднахме по този начин. Това си пролича още със започването на мача с ниска енергия и без главите си. Първото полувреме е 45:30 за тях. 

Липсата на мотивация, здрава игра и интензивност ни костваха мача, най-вече казвам, през първите 20 минути. 

Отборът на ЦСКА искаше повече днес победата и го показа с действие. 

Във втория мач мога да кажа, че аз ще дам на 100% най-доброто от себе си да изиграем по-добър двубой в София и да се опитаме да върнем серията в Самоков, но ще видим."

Най-голямата разлика в двубоя бе 21 точки, фиксирани с тройка на Андрей Иванов за 88:67 при оставащи по-малко от две минути. 

Таменанг Чо бе най-резултатен за „червените“ с 25 точки, 10 борби и 7 асистенции, Алекс Симеонов отбеляза 17 точки и 6 борби, а Брандън Йънг добави 13 точки, 3 борби и 7 асистенции. 

За ЦСКА срещата пропуснаха Зейн Ноулс, Драган Зекович и Венцислав Петков.

За Рилски спортист Александър Янев завърши с 16 точки, 7 борби и 6 асистенции, а Димаджио Уигинс се отчете с 13 точки и 4 борби. 

Брандън Рандълф не бе в състава на Рилски спортист, а на терена не се появи и Евън Бати.