0

П ървата ракета на България Виктория Томова ще играе срещу родената в Москва Даря Савил в първия кръг на Откритото първенство на Великобритания по тенис, определи днешният жребий за основната схема на надпреварата от Големия шлем.

27-годишната Томова е 128-а в световната ранглиста в момента, а 28-годишната Савил, с рождена фамилия Гаврилова, е 96-а в класацията на WTA. Тя емигрира от Русия през 2015 г., а през 2021 г. Се омъжва за Люк Савил, с чиято фамилия вече се състезава.

Даша, както е наричана галено тя, e достигала до 20-ата позиция през 2017 година, когато печели и единственото си титла в Ню Хейвън, тя има победи над Мария Шарапова, Ана Иванович, Анжелика Кербер и Петра Квитова. Достигала е 3 пъти до финал в Тура при жените.

Томова е играла веднъж срещу Савил през 2020 година в Кан-Сюр-Мер (Франция) и софиянката печели с 6:3, 6:1.   

Българката ще участва за втори път в основната схема на "Уимбълдън", където при дебюта си през 2018 година постига и единствената си победа в състезанията от Шлема. 

Носителката на 23 титли от Големия шлем Серена Уилямс ще играе с французойката Армони Тан в първия кръг на Уимбълдън, отреди тегленият днес жребий за надпреварата при жените.

40-годишната Уилямс се завръща на корта за първия си мач на сингъл от една година. За последно американката игра в официален мач в края на юни 2021 година, когато загуби в първия кръг на "Уимбълдън" от Аляксандра Саснович от Беларус. 

Уилямс, която изпадна извън първите 1100 в ранглистата заради дългото си отсъствие, ще започне срещу Тан, която е номер 113 в света. При победа американката ще срещне във втория кръг сънародничката си Кристина МакХейл или поставената под номер 32 в схемата Сара Сорибес Тормо от Испания. В третия кръг е възможен сблъсък между две бивши водачки в световната ранглиста като Уилямс и чехкинята Каролина Плишкова, която е номер 6 в схемата.

Водачката в световната ранглист Ига Швьонтек изтегли благоприятен жребий за старта на турнира. Полякинята, която е в серия от 35 поредни победи, ще играе в първия кръг с хърватската квалификантка Яна Фет. Във втория кръг нейна съперничка може да бъде черногорката Данка Ковинич или британката Сонай Картал.

В горната половина на схемата, която се оглавява от Швьонтек, попаднаха още номер 4 Паула Бадоса (Испания), номер 6 Каролина Плишкова, номер 8 Гарбине Мугуруса (Испания), номер 9 Джесика Пегула (САЩ), номер 13 Барбора Крейчикова (Чехия), номер 16 Симона Халеп (Румъния), номер 25 Петра Квитова (Чехия), както и Серина Уилямс. Мугуруса, Халеп, Плишкова и Уилямс са печелили турнира през някоя от годините от 2014-а насам.

Доста по-лека се очертава долната половина при дамите. Там поставената под номер 2 Анет Контавейт (Естония) ще започне с мач американката Бернарда Пера. Номер 3 в схемата Онс Жабюр от Тунис стартира с мач с шведката квалификантка Мирям Бьорклунд. Номер 5 в схемата Мария Сакари от Гърция ще играе с Зоу Хайвс от Австралия на старта, а шампионката за 2018 година Анжелик Кербер (Германия) ще играе в първия кръг със специалистката на двойки Кристина Младенович (Франция).

Шампионката от Откритото първенство на САЩ Ема Ръдукану ще премери сили с белгийката Алисън ван Ойтванк на старта на "Уимбълдън".

Мачовете от основната схема започват в понеделник, 27 юни.