0

В ече е факт! Един от най-великите треньори в тениса Ник Болетиери почина на 91-годишна възраст, съобщават световните медии. Легендарният американец в последните две години имаше сериозни здравословни проблеми. На 21 ноември се появи информация, че Болетиери е починал, но след това самият той публикува снимка, с която опроверга фейк слуховете. За съжаление новината сега е истина.

Негови близки разкриват, че през последните години той често е имал здравословни проблеми, а през 2020 година дори е паднал на корта по време на тренировка и е отказал лекарска помощ. Бившият му ученик Джими Ариас разкри, че треньорът е имал страх от игли и заради това е избягвал посещенията на медицински кабинети.

През 1953 г. Болетиери завършва университет с диплома по философия и след това се записва в американската армия. През 1956 г. започва да следва право, но напуска, за да стане треньор по тенис. През 1978 г. открива прочутата си школа във Флорида. Става известен като треньор на едни от най-големите феномени в тениса – Андре Агаси, Джим Къриър, Моника Селеш, Мартина Хингис, Серина и Винъс Уилямс, както и на Мария Шарапова. През 2014 г. американецът беше приет в Залата на славата на тениса.

Джим Къриър е първият ученик на Болетиери, който оглавява световната ранглиста по време на съвместната им работа. Моника Селеш пък е първата тенисистка, която той тренира, достигнала №1 в класацията на WTA.