1

Т рикратният световен шампион във Формула 1 - Макс Верстапен, не изненада мнозина, спечелвайки квалификацията преди неделното Гран при в Маями, пише Gong.bg. Нидерландецът изпревари пилотите на Ферари Шарл Льоклер и Карлос Сайнц, а съоборникът му в Ред Бул Серхио Перес остана четвърти.
Това бе 38-и полпозишъън за Макс, който се доближи до рекорда на Ален Прост от началото на сезон 1993, когато той спечели първите седем квалификации, а сега Верстапен има шест поредни първи места от началото на кампанията.

В първата фаза отпадналите състезатели бяха двамата пилоти на Заубер, Валтери Ботас и Гуаню Джоу, Логан Сарджънт с Уилямс, Даниел Рикардо с РБ и Кевин Магнусен с Хаас.

Във втората част се получиха някои изненади, след като и двамата пилоти на Астън Мартин, Фернандо Алонсо и Ланс Строл, останаха извън решителната фаза. С тях отпаднаха Пиер Гасли и Естебан Окон от отбора на Алпин, както и Алекс Албън с Уилямс.

Пилотите на Мерцедес най-накрая този уикенд намериха някаква скорост в колата и намериха място в Топ 10. Там всички пилоти постигнаха по-добри времена в първите си бързи обиколки. Верстапен завъртя тур от 1:27.241 и изпревари с 0.141 Льоклер. Сайнс остана на 0.214, а Перес на 0.219.

Ландо Норис изпревари съотборника си Оскар Пиастри, като двамата ще тръгнах от трета редциа. Джордж Ръсел и Люис Хамилтън останаха седми и осми, а последните места в челната 10-ка бяха заети от Нико Хюлкенберг с Хаас и Юки Цунода с РБ.

Състезанието за Голямата награда на Маями е в неделя, 5 май, от 23:00 часа българско време и може да се гледа на живо по Диема спорт.