0

В ладимир Илиев записа добро класиране на световното първенство по биатлон, но изпусна да влезе в топ 10 в преследването. Българинът потегли 20-и и не допусна грешка в първата си стрелба. После обаче той не успя да събори общо 3 мишени, 2 от които при последното си влизане на рубежа и завърши на 16-а позиция, с изоставани от 3:31.6 минути от победителя Йоханес Тингнес Бьо (Норвегия) и на по-малко от половин минута от десетия Роман Реес (Германия).

За норвежкия ас това бе трети златен медал от 3 старта до момента на световното след тези в спринта и в смесената щафета.

Той свали всички 20 мишени по пътя си и финишира за 33:34,5 минути, изпреварвайки с повече от минута всички останали.

Сребърният медал на 1:11,2 минути остана за сънародника му Стурла Холм Лагрейд, а бронзовото отличие стана притежание на шведа Себастиан Самуелсон.

По-рано през деня титлата в женското преследване спечели французойката Жулия Симон. Тя се наложи в пряк сблъсък за първото място с представителката на домакините от Германия Денизе Херман-Вик.

Двете влязоха в последната стрелба рамо до рамо, но германката допусна две грешки в гъстата мъгла, докато Симон сбърка само един изстрел и това ѝ бе достатъчно да излезе с аванс от близо половин минута пред шампионката от спринта Херман-Вик.

Решителният момент в спора за първото място.

 Решителният момент в спора за първото място.
Getty.com

С бронза се окичи норвежката Марте Олсбу Ройзеланд, която допусна три пропуска в стрелбата.

Единствената българска представителка в днешния старт Милена Тодорова завърши на 31-во място след шест пропуска в стрелбата.

В понеделник е почивен ден от програмата на световното, а после предстоят индивидуалните надпревари при жените и при мъжете.