0

П олякинята Катажина Невядома от тима на Canyon-SRAM спечели сензационно третото издание на Обиколката на Франция при жените със само четири секунди преднина пред вкората в генералното класиране след 946 км в осемте етапа на надпреварата.

Във финалния осми етап, който бе с дължина от 149,9 километра от Льо Гран-Борнан до адското изкачване с 21 завоя от почти 14 км към Алп д'Юез и включваше две височини от висша категория, 29-годишната Невядома завърши четвърта с изоставане от 1:01 минути от победителката в етапа Деми Волеринг от Нидерландия.

Сълзите, обаче, останаха за нея, защото не й достигнаха само 4 секунди, за да триумфира за втори пореден път след победата й през 2023 г.

Волеринг спечели етапа с време от 4 часа, 34 минути и 14 секунди. На моменти нейният аванс пред полякинята надхвърляше минута и половина, достатъчно да си върне жълтата фланелка. Но Невядома стисна зъби и започна да намалява изоставането си секунда по секунда, като накрая дори 10-точки бонус за етапната победа не бяха достатъчни на Волеринг.

 „Лудост е. Целият етап беше като лудо каране с влакче на ужасите“, призна Невядома, която призна, че е получила криза в ключовия етап: „Но успях да се преборя!" 

За 29-годишната колоездачка тове е най-големият успех в нейната кариера - след две поредни трети места в Тура, сега тя взе крайната победа.

Специалистката в изкачванията пое жълтата фланелка след петия етап, когато Волеринг, лидер в генералното класиране, падна и загуби много време.  

В крайното генерално класиране след осем етапа шампионката Невядома завърши с общо време от 24 часа, 36 минути и 7 секунди. На четири секунди втора е Волеринг, а сънародничката й от Нидерландия Ройякерс е трета на 10 секунди.

Тази година общата дължина на Колоездачната обиколка на Франция при дамите бе 949,7 километра.