0

К ласирането на Йоана Илиева за Олимпийските игри в Париж това лято е само първата крачка към голямата цел, която са си поставили в Българска федерация по фехтовка - спечелване на медали индивидуално и отборно на Олимпийските игри в Лос Анджелис през 2028 година.

Това заяви ръководството на федерация на пресконференция, на която присъстваше и самата Илиева заедно с треньора на националния отбор Ивайло Воденов. Председателят на федерацията Величка Христева пък отново повдигна въпроса с липсата на нормална зала, в която да тренират българските национали, чиято подготовка в момента преминава основно в Академия "Етрополски". 

"Нашият спорт винаги остава по-назад. Дай боже Олимпиадата да приключи успешно и тогава отново ще поведем борба и с министерството. Миналата година във всички спортове за мъже и жени има само два медала от световни първенства за България. Единият е на Йоана. Публично е известно какви са бюджетите на отделните федерации. Нашият е 650 000 лева плюс 200 000 хиляди за подготовка. С кадровото обезпечаване успяваме да покрием само две заплати на треньори. Йоана и (старши треньорът) Ивайло Воденов, както и другите момчета и момичета в националния отбор, се надявам да постигнат и по-големи успехи, за да можем да поставим въпроса на друго ниво. С международните участия някак се справяме, но не знам дали сте виждали залата, в която тези хора тренират. В последните две години търсим контакт с Министерството на младежта и спорта, но нито един министър не е направил нещо за построяването на нова зала по фехтовка. А в страната непрекъснато се откриват зали за всякакви други спортове, а за нашия няма", оплака се Величка Христева.

"Това, което г-жа Христева нарича зала, всъщност са няколко офиса, чиито стени са бутнати, за да се изгради едно цяло помещение. Ние сигурно сме единствената федерация, която дори няма собствен склад, в който да си държи оборудването. Ние плащаме наем за ползването на Академия "Етрополски", но поне този наем се покрива от министерството", допълни старши треньорът на националния отбор Ивайло Воденов.

"На нас не ни трябва голяма зала от 1500 квадрата. Трябва ни парцел от 500-600 квадратни метра. Мислили сме дори и за вариант, при който ние сами да си построим зала чрез инвеститори, но държавата трябва да ни помогне с купуването на имот, върху който тя да бъде построена", допълни Воденов, който разкри, че по света другите отбори се чудят как българите тренират при такива условия.

"Имаме молба от националния тим на САЩ да дойде да тренира с нас преди Олимпиадата, но при условията, които имаме, можем да вземем само четири американки", каза още националният селекционер.

Въпреки трудностите обаче във федерацията са уверени, че в момента расте достатъчно талантливо поколение на сабя и на шпага, което да донесе медали на България от Олимпиадата в Лос Анджелис след четири години. 

Според Христева обаче Йоана Илиева има силите да вземе отличие и от предстоящата в Париж, както взе такова от световното първенство миналата година. Младата звезда на българската фехтовка спечели европейската квалификация на сабя в Люксембург този уикенд, което ѝ подпечата визата за френската столица.

"Много нерви, много труд и много напрежение ни костваше това класиране, но целта е постигната. Чакаме вече следващите успехи, защото ни предстоят и европейски първенства. Разбира се, най-високата цел е това, което мнозина от вас ни пожелават, но и много не го вярват, а именно - медал за Йоана от Олимпийските игри в Париж. Ние сме си поставили това като цел", коментира председателят на федерацията по фехтовка Величка Христева.

"За първи път от много време виждам Йоана да играе с такъв хъс и такова настървение. В нашия спорт да спечелиш два мача на 2 и на 5 точки е нещо невероятно. Сега обаче ни предстоят най-трудните месеци на подготовка за Олимпиадата", обясни Воденов.

"Аз самият нямах това притеснение, което е изпитала г-жа Христева, както и самата Йоана, но точно заради това създадохме преди 15 години Академия "Етрополски". Без подготовка няма как да има високо спортно майсторство. През това време спечелихме европейски купи за кадети и кадетки, европейски шампионски титли при девойките, европейски шампионки до 23 години, медали от световното първенство и двама олимпийци. Аз бях спокоен, че ще имаме един участник на Олимпиада, а за следващата в Лос Анджелис съм сигурен, че ще имаме участие както индивидуално, така и отборно. Без огромния екип зад Йоана това класиране нямаше как да се случи", заяви членът на Управителния съвет на федерацията Запрян Ванчев.

Източник БТА