0

П ървата ни ракета в дамския тенис - Виктория Томова (№50 в света), отпадна на 1/8-финал в Кливланд (САЩ).

Във втория си мач на турнира от сериите WTA 250 29-годишната софиянка допусна тежка загуба от 95-ата в ранглистата и с 4 години по-възрастна от нея, но с 10 сантиметра по-висока Аранча Рус (Нид) с 3:6, 3:6, което, за съжаление, ще й струва скъпо, защото ще загуби много точки.

Срещата започна с пробив на поставената под  №7 в схемата Томова още в първия гейм, но съперничката й не само направи моментален рибрейк, но и взе следващите 3 игри до 4:1 в своя полза. След това затвори рутинно първия сет. Вторият сет вървеше равностойно до средата, след което Рус отново използва грешките на българската, за да приключи мача след само 93 минути игра.

Нидерландката бе по-прецизна на първи сервис, като пласира 63,6% от подаванията си, докато Томова се задоволи с 45,5%. Рус направи 5 аса срещу 0 на българката.
Това бе 3-та загуба от 4 мача на нашата от 180-сантиметровата блондинка от Ниската земя, с която за последно играха през 2018 г. Единствената ѝ победа е през 2016-а на ITF турнир в Сегед (Унг).

Така Томова ще замине за US Open с едва един успех срещу 3 поражения в надпреварите на твърди кортове в Северна Америка, а още утре ще научи първата си съперничка в Ню Йорк. Лошото е, че миналата година по това време тя спечели титлата на WTA 125 състезанието в Чикаго и сега е заплашена от това да напусне Топ 60 на света.