0

Ю жноафриканката Хейли Прейн засне атака на австралийска сврака по време на тренировка преди световното първенство по колоездене, което се провежда в Австралия. 

Някои звезди като Ремко Евенепул, който спечели испанската Вуелта, или нидерландецът Молема вече бяха атакувани на това Световно първенство. 

Оказва се, че австралийските свраки обикновено атакуват отзад и са неочаквани и рискови за състезателите. Австралийците са свикнали с този тип нападение в началото на южната пролет. 

Атаките обикновено не са опасни, но през последните години имаше някои фатални. Местните свраки са по-големи от европейските си роднини.

„Доста голяма птица прелетя над главата ми и ме последва. Беше страшно. Надявам се да не се повтори, но сега съм уплашен“, каза Евенепул, след като едно от тези животни го изплаши доста по време на тренировка. 

Местните дадоха любопитни съвети на гостите си, като например да се нарисуват очи на каската или на гърба на екипа.

Така птицата смята, че е наблюдавана и не напада. Също така да не се преминава през гнездовите райони на тези птици през размножителните месеци. В този момент, обаче, свраките не спират да правят поразии.

В момента на Световното първенство те продължават да правят поразии. Те са нов неочакван риск за колоездачите, които рискуват тежко падане при внезапно нападение при скорост от 50-60 км/ч със само една каска за протекция.