0

Н ай-добрият български тенисист Григор Димитров се класира за втория кръг на Откритото първенство на Франция.

Десетият поставен Димитров преодоля първия кръг на втория за годината турнир от Големия шлем след трисетов успех над американеца от сръбски произход Александър Ковачевич с 6:4, 6:3, 6:4. 

Срещата, която бе първа между двамата тенисисти, продължи час и 58 минути игра, а с класирането си във втория кръг Гришо си осигури и 110 000 евро от наградния фонд.

Димитров и роденият в Ню Йорк Ковачевич пласираха по 8 аса в мача, а българинът направи 35 печеливши удара и само две двойни грешки.

Следващият противник на участващия за 14-а поредна година в основната схема Григор Димитров ще бъде победителят от мача между Фабиан Марожан (Унгария) и кахастанския квалификант Михаил Кукушкин, който предстои по-късно днес.
Най-доброто класиране на българина на „Ролан Гарос“ е четвърти кръг през 2020-а и 2023 година.

Началото на двубоя с Александър Ковачевич бе равностойно до 3:3, но в седмия гейм при първата точка за пробив в мача въобще представителят на САЩ спечели подаването на Димитров и поведе с 4:3. 

Гришо обаче бързо върна пробива след като поведе с 30:15 и оползотвори първата си точка за брейк, а след това взе аванс от 5:4. 

В десетия гейм последва втори пробив за Григор Димитров, който демонстрира ефикасност, дръпна с 40:15 и затвори сета при 6:4.

Димитров стартира втората част със серия от три гейма, демонстрира стабилна игра и задържа преднината си до финалното 6:3 за аванс от 2:0 сета срещу Ковачевич. 
Първата ракета на България в мъжкия тенис осъществи пробив за преднина от 3:2 в третия сет, който затвърди за 4:2, но в осмия гейм Александър Ковачевич поведе с 40:0 и върна пробива, изравнявайки за 4:4. 

Григор Димитров обаче реагира с два поредни гейма на сметката си и стигна до крайния успех след 6:4 и три на нула гейма.

Източник: БТА