0

С тана ясен жребият на мъжкия и женския национален отбор по волейбол за квалафикациите за Олимпийските игри в Париж през 2024 година.

Франция ще участва на финалите като домакин, а останалите 11 квоти ще бъдат разпределени чрез двустепенен квалификационен процес, който ще гарантира, че най-добрите волейболни нации ще вземат участие в турнира. По 6 квоти за всеки пол ще бъдат разпределени по време на квалификационните турнири през септември тази година, където първите 24 отбора според Световната ранглиста, които все още не са квалифицирани, ще бъдат разделени в 3 групи от 8 отбора. На финала първите два отбора от всяка група ще получат своя билет за Париж 2024. 

Жените попаднаха в трудна квалификационна група. В групата на България, освен домакините от Япония, попаднаха голям брой тимове от Латинска Америка. Нашите, водени от италианския специалист Лоренцо Мичели, ще се изправят срещу Бразилия, Пуерто Рико, Аржентина и Перу. Всички те бяха след нас в жребия. България ще има още два много силни съперници - Турция и Белгия. 

Пълен жребий за олимпийските квалификационни турнири по волейбол за жени за Париж 2024:

Група А (в Китай): Китай, Сърбия, Доминиканска република, Нидерландия, Канада, Чехия, Мексико, Украйна 

Група В (в Япония): Япония, Бразилия, Турция, Белгия, БЪЛГАРИЯ, Пуерто Рико, Аржентина, Перу 

Група С (в Полша): Полша, Италия, САЩ, Германия, Тайланд, Колумбия, Република Корея, Словения

Мъжете имаха повече късмет. Възпитаниците на селекционера Пламен Константинов ще мерят сили срещу домакините от Китай, световния вицешампион Полша, коравите тимове на Аржентина и Нидерландия, Канада, кошмара от Мондиал 2022 Мексико и Белгия.

Пълен жребий за олимпийските квалификационни турнири по волейбол за мъже за Париж 2024:

Група А (в Бразилия): Бразилия, Италия, Иран, Куба, Украйна, Германия, Чехия, Катар 

Група В (в Япония): Япония, САЩ, Словения, Сърбия, Турция, Тунис, Египет, Финландия 

Група С (в Китай): Китай, Полша, Аржентина, Нидерландия, Канада, Мексико, Белгия, БЪЛГАРИЯ