0

Р обот счупи пръста на 7-годишно момче, с което играело шах – сцената, по-характерна за филм на ужасите, се разигра в действителност на турнира Moscow Open миналата седмица.

Машината изпълняваше движенията си бързо, но скоростта на детето при преместване на фигурите накара роботизираната ръка да падне върху ръката на младия играч при един от ходовете. Видео, публикувано в канала Baza Telegram, показва как роботът хваща пръста на момчето. След кратка борба няколко зрители помагат на детето да освободи ръката си и да го отведат от масата.

От 13 до 21 юли в руската столица се проведе Moscow Chess Open.

"Роботът счупи пръста на момчето - това, разбира се, е лошо. Използван е в много други игри без проблем. Момчето направи ход и след това трябва да дадем време на робота да отговори, но момчето се втурна, роботът го сграбчи. Ние нямаме нищо общо с робота, просто го наехме", каза Сергей Лазарев, президент на Московската шахматна федерация, пред агенция ТАСС.

„Има определени правила за безопасност и момчето очевидно ги е нарушило. Когато направи хода си, не разбра, че първо трябва да изчака“, допълни го Сергей Смагин, вицепрезидент на Руската шахматна федерация пред канала Baza Telegram. „Това е изключително рядък случай, първият, който си спомням“, добави той.

Момчето, един от 30-те най-добри руски шахматисти в категорията до девет години, поднови играта си на следващия ден с гипсиран пръст. 

Доброволци му помогнаха да запише ходовете си. Роботът е играл три други игри този ден преди инцидента. Родителите на детето обмислят да подадат жалба. "Операторите на роботи ще трябва да помислят за укрепване на защитата, за да не се повтори тази ситуация", каза Лазарев.