0

Ц апачите на Ван Гог, познати като екоактивистите от Just Stop Oil, удариха и световното първенство по снукър.

След като заляха с доматена супа „Слънчогледите“, намазаха с картофено пюре „Купи сено“ на Клод Моне, залепиха се за шедьовъра „Пролет“ на Ботичели и замеряха с торти восъчната фигура на крал Чарлз III в музея „Мадам Тюсо“, протестърите посегнаха и на Крусибъл. Това доведе до безпрецедентно прекъсване на двата мача от първия кръг, започнали в понеделник вечер.

Край масите в Шефилд бяха Марк Алън срещу Фан Жънги и Робърт Милкинс срещу Джо Пери. По време на десетия фрейм между Алън и Фан мачът бе прекъснат от жена, която направи опит да се качи върху зеленото сукно, но бе спряна от белгийския рефер Оливие Мартел. По същото време обаче мъж нахлу на съседната маса и секна двубоя между Милкинс и Пери. Той успя в „мисията си“ и пред очите на най-добрия български съдия по снукър – Деси Божилова, разпръсна оранжева боя на прах върху масата.

Екоактивистите бяха облечени в бели тениски, на които с черен надпис пишеше Just stop oil (Просто спрете петрола). „Можете ли да ги вините, че опитаха? Знаем, че новите нефт и газ ще убият милиони, но правителството на Обединеното кралство лицензира 100+ нови проекта за изкопаеми горива. Времето на учтивите петиции свърши. Разрушението идва“, написаха в Туитър от екоорганизацията и призоваха последователите си да се включат в големия им протест на 24 април. По-късно стана ясно, че арестуваните в Шефилд са 52-годишната Маргарет Рийд, бивш музеен уредник, и 25-годишният Едред Уитингам – студент по философия, политика и икономика. След като бяха изведени от охраната, специалистите в Крусибъл започнаха да почистват зеленото сукно на изцапаната с оранжев прах маса.

Двата мача бяха прекъснати за повече от 45 минути, а по-късно се взе решение срещата между Робърт Милкинс и Джо Пери да бъде отменена за вторник вечерта. За да могат всички зрители, закупили си билет за £325 все пак да гледат снукър, параванът между двете маси бе премахнат и вечерната сесия между Марк Алън и Фан Жънги бе подновена. Двамата доиграха мача вчера, когато стана ясно, че ирландецът отива на осминафинал. След победата си над Фан, Алън ще премери сили със Стюърт Бингам. Останалите вече известни дуели от осминафиналите на световното първенство по снукър са този на Рони О'Съливан и Хюсеин Вафей, Люка Бресел и Марк Уилямс, Нийл Робъртсън и Джак Джоунс. На осминафинал се класира и четирикратният шампион Джон Хигинс, който надви Дейвид Грейс. Вълшебника от Уишоу ще се изправи срещу победителя от мача между Кайрън Уилсън и Райън Дей.

Междувременно феновете на снукъра очакват да видят отново край зеленото сукно Ракетата, който още с появата си в Крусибъл тази година подобри пореден рекорд с най-много участия на световното първенство – 31. В първия кръг Рони постигна победа над Пан Дзюнсю въпреки влошеното си здравословно състояние. Гения от Чигуел ще се изправи срещу Вафей този петък в 16,30 ч.