0

Т енис феновете свързват Джон Иснър с думите „сервис“ и „рекорд“, но в последните 4 години най-добре го описва думата „татко“.

На „Уимбълдън“ той за първи път реши да доведе цялото си голямо и задружно семейство, което от 14 април се увеличи с шести член.

Въпреки крехката си възраст Чапъл Лий пристигна в Лондон заедно с кака си Хънтър Грейс (през септември ще навърши 5) и батковците си Джон и Джеймс, съответно на 3 и 1,5 г. 208-сантиметровият им баща беше твърдо решен да покаже на всичките си наследници свещената трева, на която е записал най-паметните си успехи.

Ас след ас

Американецът и съпругата му Мадисън Маккинли, които са ревностни християни, наеха цяла къща в предградието Уимбълдън. Именно тук през 2018-а Джон постигна най-силния си резултат за Големия шлем - полуфинал, загубен в 5 сета (24:26 в последния) от Кевин Андерсън. Мачът с южноафриканеца продължи 6:36 часа и е вторият най-дълъг в историята след рекордния от 2010-а също с участието на Иснър. Тогава той удържа 6:4, 3:6, 6:7, 7:6, 70-68 над Никола Маю в I кръг. Битката с френския квалификант започна на 22 юни, но заради тъмнина бе отложена за следващия ден и се проточи за по-следващия, когато само последният сет се проточи 8 часа и 11 минути. В крайна сметка 19-ият в света Джон се бори 11:05 часа срещу 148-ия Маю, като двамата изиграха 183 гейма. Иснър наниза 113 аса, а съперникът му - 103. Във II кръг обаче изцеденият победител отстъпи с 0:6, 3:6,2:6 на Тимо де Бакер (Нид), без да вкара нито една директна точка от сервис.

Въпреки това Иснър е безапелационен лидер в класацията за най-много асове с 14 277 в 762 мача за 16 г. като професионалист, а след него са Иво Карлович (Хърв) с 13 728 в 694 срещи и Роджър Федерер – 11 478 в 1462.

Антураж

Давайки си ясна сметка, че на 38 г. още участия на „Уимбълдън“ не са гарантирани, Джон решава да тръгне с Мади и четирите им деца. „Дъщеря ми беше тук през 2019-а, но не си спомня. През 2020-а нямаше турнир, а миналата година семейството ми не дойде, така че имаше смисъл всички да пътуваме. Със сигурност ни улесни това, че наехме къща на село със заден двор. Дъщеря ми и синът ми споделят една стая, както вкъщи. Караме ги да се чувстват у дома далеч от дома и се наслаждаваме на момента“, сподели Иснър, който в началото на сезона бе единственият играч на тази възраст в Топ 100.

В Лондон с жена му разчитат на помощта на бавачката Сара, а също на треньора Дейвид Макферсън и неговата приятелка Джаки. „Имаме си Сара, която е страхотна, децата я обичат - обяснява Иснър. - Джаки също ни е огромна помощ. Прави толкова неща с малките и те я обожават. И Мака (треньорът му - б.р.) поема голяма тежест. Така че сме си разпределили всичко. Не е толкова трудно, колкото изглежда отстрани. Пред да напуснем Далас, пътуването малко ни плашеше, но когато пристигнахме, се оказа страхотно. Децата спят цяла нощ, така че не съм дежурен през цялото време. Гледам си работата на корта. И, разбира се, жена ми върши невероятна работа с всички тях”.

Мастър шеф

С Мади, която е дизайнер на бижута, Джон се запознава в Открития шампионат на Хюстън през 2011 г. Блондинката се доближава до играча след негов мач на двойки и го пита дали би се снимал с нейни приятели, които ги е срам да го помолят. „Не, но какво ще правите всички по-късно?“, отговаря звездата и разказва: „Беше странно, защото по-рано през деня бях допуснал изненадваща загуба на сингъл и ако не беше тя, изобщо нямаше да участвам на двойки. Мади ми се стори суперсладка дори още преди да ме заговори“.

Венчавката им е на 2 декември 2017 г. в Южна Каролина, а през 2018-а младоженецът постига върховото си класиране в ранглистата - №8. Джон може да се похвали също с 16 титли (6 в Атланта) и 22 135 488 млн. от наградни фондове. През 2019-а отсъства дълго заради операция на стъпалото, а после кариерата му е помрачена и от други травми. Въпреки че намекна за оттегляне този сезон, той проби до 31-вия си финал - в Далас, чупейки рекорда за най-много спечелени сетове с тайбрек - 500. При 14-ото си участие на „Уимбълдън“ Иснър обаче отпадна в I кръг и на сингъл, и на двойки.

Утешава се с готвене за своя антураж. „Обичам да го правя и у дома, а с удоволствие пазарувам и чистя - изброява Иснър. - Снощи сложихме едни пържоли на скара и Джаки приготви ориз, зелен фасул и салата; беше фантастично меню. Хранехме се навън с птиците, които се грижеха за остатъците, падащи на земята. Толкова е специално и не може да ви се случи на друго място в Тура. Това прави „Уимбълдън“ уникален”.

Григор сломи Иснър по пътя към първия си триумф на Мастърс - в Синсинати през 2017 г. Любопитното е, че всичките им мачове са в турнири от тези серии, като балансът между двамата е 2-2.

 Григор сломи Иснър по пътя към първия си триумф на Мастърс - в Синсинати през 2017 г. Любопитното е, че всичките им мачове са в турнири от тези серии, като балансът между двамата е 2-2.
Getty Images

Джон има проблеми със съня и носи машина за бял шум, за да му помага да се наспива, докато обикаля земното кълбо. Възпитаник на университета в Джорджия, Иснър е запален по покера, баскетбола, голфа и риболова. През 2019-а основава фондация, която събира средства за болниците в Далас, а подпомага и центъра за борба с рака, в който майка му Карън два пъти се е лекувала успешно.