0

Б ез никакво съмнение Новак Джокович е един от най-великите спортисти. Той има умопомрачителните 20 титли от Големия шлем в тениса, като е равен по този показател с Роджър Федерер и Рафаел Надал. А според специалистите скоро ще ги изпревари и ще стане едноличен номер 1. Но въпреки световната слава на Джокович, той е народен човек. Това казват за него хората в Белград. Той е просто Ноле - най-обичаният човек в цялата ни западна съседка. Истинска институция.
Само на 400 км от София, или на около 4 часа шофиране, се намира ресторантът на Джокович - „Новак 1“. Той е в непосредствена близост до „Арена Белград“ и нямаше как екипът на в. „Мач Телеграф“ в сръбската столица да не го посети.
На едната от стените на кооперацията, където е ресторантът, има огромен плакат на Ноле. Направен е негов колаж с вълк, а отдолу пише: 

Най-великият на всички времена

Влизането вечер става само с предварителна резервация, защото тук вечерят някои от най-големите богаташи в Сърбия и местата са кът. Още с влизането пред нас изниква статуя на Джокович. Той е облечен като от миналото и държи тенис ракета. В интерес на истината ликът му е малко като на онази печално известна статуя на Кристиано Роналдо (б.а. - почти няма нищо общо), но в Сърбия на никого това не му прави впечатление. Просто защото Ноле е Бог.

С влизането ни посреща очарователна сервитьорка. Тя първоначално предлага да изпрати СМС с номера на нашия автомобил, защото зоната за паркиране е до 21.00 часа, а ние нямаме сръбска карта. След това дамата старателно поглежда зелените ни сертификати, които са задължителни в Белград след 19 часа. Сядаме, а по пътя към масата впечатление правят няколко неща. Колоните на заведението са стъклени и пълни с тенис топки. В някои от стените им са вградени изложби с трофеи на Ноле – от неговото детство в родния Белград до такива, спечелени на най-великите кортове в света. Стените пък са осеяни с негови фотографии. За нашата група, състояща се от 4-ма човека, се грижат двама сервитьори – въпросната дама и риж барман. Факт е, че сме на Балканите - в Сърбия, в Белград, но усещането в ресторанта не е като по нашите земи. Има нещо европейско, нещо различно. Но въпреки това музиката, която върви, е сръбска, макар и модерна, а не народна или турбофолк. Джокович обожава родината си и е фен на Цървена звезда (б.а. - а и на нашата певица Камелия, както самият той разкри с видео отпреди известно време). На първата страница на менюто има вегански ястия. Не е тайна, че Ноле и жена му Йелена са луди по здравословното хранене. Те дори са имали ресторант от подобен тип в Монте Карло, като на неговото откриване е присъствал дори Григор Димитров. Въпросното заведение обаче не е просъществувало дълго. Сега такова семейство Джокович е отворило и в Белград, като то се казва „Новак 2“. Но да се върнем на менюто. Няма как, когато си в Сърбия, да не хапнеш плескавица. И това направихме. Но забележете – цената е съвсем народна. Цялата огромна порция струва 950 динара, или около 16 лева. Като той е гарниран с картофи, червен лук и няколко вида хлебчета. Когато към него добавиш и една класическа бира - „Йелен“ (280 динара, или 5 лева), то

цялата ни сметка става 21 лева!

А е факт, че след като хапнеш, не можеш да станеш от масата. По едно време красивата сервитьорка започна да предлага десерти. А един от най-популярните носи името „Вкусно е като победа след два спасени мачбола срещу Федерер“. Заглавието е малко дълго, но си има своята история. През 2019 г. Джокович спечели „Уимбълдън“, след като надделя над швейцареца в пет сета. И по този повод на бял свят се появява това шоколадово изкушение. 
Напускаме ресторанта в отлично настроение. Защото се докоснахме, макар и индиректно, до един от най-великите спортисти, които са се раждали. Ноле има още ресторанти в Сърбия и един извън Белград – в Нови Сад. Така че горещо препоръчваме, ако някой има път по тези географски ширини, да посети и опита.