0

Р еплика на Златната топка подари Христо Стоичков на Българското неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона, на което той гостува днес. 

„Емоционална среща! За нас беше чест!", написа малко след събитието директорът на учебното заведение Стоянка Колева във Фейсбук профила си. 

В просветното средище българският футболист се срещна с ученици и техни родители. Там той разказа за дългия и труден път към мечтите, за знанието като инструмент за постигане на всички цели, за българския дух и неразривната връзка с родината.

Събитието се организира със съдействието на Генералното консулство на България в Барселона, Асоциация „Свети Георги“ за приятелство и сътрудничество Каталуния - България и Българско неделно училище „Св. св. Кирил и Методий“ в Барселона (Ronda Sant Pau, 72), както и издателство СОФТПРЕС.

Христо Стоичков гостува на българското училище в Барселона.

 Христо Стоичков гостува на българското училище в Барселона.
Стоянка Колева

Специални гости на срещата бяха управляващият директор на издателството Милена Стефанова, главният редактор Димитър Риков, както и Владимир Памуков, който е съавтор на единствената официална биография на Христо Стоичков - „Христо Стоичков. Историята“. 

„Христо Стоичков. Историята“ е единствената биография, изложена в музея на Барселона. От нея, както и от римуваната интерактивна книжка „Христо Стоичков за деца“, читателите могат да научат какво е коствало на Камата да извърви пътя от малкото игрище в родния му Пловдив до спечелването на трофея Златна топка и аплодирането му като топ играч за „Барселона“.

Срещата с децата от Българското неделно училище се състоя ден преди патронния празник на Каталуня „Свети Георги“, който съвпада с Международния ден на книгата, отбелязван с редица тържества. По традиция тогава всеки мъж подарява на възлюбената си роза, а всяка жена – книга за обичния си мъж. 

По покана на ФК Барселона българските и испанските фенове също можаха да си вземат автограф от Стоичков, който представи официалната си биография „Христо Стоичков. Историята“ в представителния фен магазин на Барса, разположен на улица Ла Рамбла.

Източник: БТА