0

В ълна от омраза се изля върху бившия капитан на националния отбор на Пакистан по крикет Шоаиб Малик, след като той изостави индийската тенис легендата Саня Мирза, за да се ожени за актриса. „Братко, загуби диамант заради сребро“ и „И Индия, и Пакистан те мразят“ бяха само част от хилядите коментари в Инстаграм по адрес на 42-годишния младоженец. Сватбата му със Сана Джавед на 19 януари дойде като шок, защото никой не бе чул за развод между Малик и Мирза.

Всъщност първите слухове за криза между двамата се появиха в края на 2022-а, но след това звездите водеха заедно тв шоу и там нямаше и следа от конфликт. На миналогодишният Australian Open, където бившата №1 в света на двойки се сбогува с турнирите от Големия шлем, тя получи трогателно пожелание за успех от мъжа си. Последната им обща снимка в социалните мрежи, където Саня се радва на 12,9 млн. последователи, се появи през октомври 2023 г. Поводът беше петият рожден ден на техния син Изхаан, а през декември Малик присъства на първото състезание на момчето по плуване и на неговата победа.

В началото на януари Мирза обаче пусна тъжно селфи с надпис: „Ако нещо нарушава покоя на сърцето си, пусни го да си върви“.

След появата на кадрите от изненадващия брак на Малик с 30-годишната пакистанка Сана, винаги дискретната Саня първоначално запази мълчание. Проговори баща й и неин бивш треньор Имран пред „Туитър“: „Дъщеря ми винаги е държала личния си живот в тайна. Въпреки това възникна необходимост да обяви с Шоаиб се разведоха преди няколко месеца. Тя му желае всичко най-хубаво в новото му пътешествие“.

Според индийските медии, 37-годишната Мирза, която произхожда от семейство на мюсюлмани, отдавна отглежда сама детето си, основно в Дубай. Когато излязла новината за сватбата на баща му, Изхаан бил подложен на тормоз от връстниците си в детската градина и се наложило с майка му да се приберат в родния й град – 7-милионния Хайдерабад.

Личният живот на Малик винаги е приличал на сапунен сериал. Когато се запознава със Саня през януари 2010 г., той все още е женен за първата си съпруга Аиши Сидики. Първият му брак датира от 2002-а и приключва 5 дни преди да вземе Мирза. И тогава се разразява скандал, защото Аиша твърди, че от стреса покрай светкавичния развод е направила аборт и на Шоаиб му се налага да изплаща $ 1,8 млн. компенсации.

Самата Саня пък имаше уреден от родителите й годеж със Сохраб Мирза, който въпреки че имаше същата фамилия като нея, нямаше роднинска връзка с тенисистката. Приятел от детинство, Сохраб учеше бизнес в Англия, а майка му и баща му имаха верига закусвални, като сватбата изглеждаше изгодна и за двете семейства. „Познаваме се от 10 години, но по време на годежа осъзнахме, че не си пасваме. Пожелавам на Сохраб всичко най-хубаво в живота“, заяви Саня и още на 12 април 2010 г. се омъжи за Малик. Традиционната церемония и пищният прием в хотел „Таж Кришна“ беше запомнена за дълго в Хайдерабад. Последва и сватба в родния град на Шоаиб – Сиалкот, в провинция Пенджаб.

Връзката между любимеца на Пакистан и спортната икона на Индия предизвика голям отзвук в съседните държави, които са в конфликт помежду си. Плакати с лика на Мирза бяха подпалени в много градове в родината й.

През 2014-а Саня бе назначена за посланик на щата Телинган и веднага се разгърна дискусия дали жена на пакистанец може да заема такава длъжност. В крайна сметка се наложи мнението, че Мирза помага да се строят мостове между двете страни и нейният авторитет остана неопетнен.

Същото не може да се каже за Шоаиб, за когото се говори, че хлътнал по Сана Джавед още през 2020 г. За изневярата Мирза научила едва в края на 2023-а, както се случило и със съпруга на актрисата – певецът и музикален продуцент Умар Джасвал. 37-годишният Джасвал не подозирал нищо, докато Сана не сложила край на брака им, продължил 3 г.

Малик и Джавед се врекоха във вярност в Карачи, където булката е завършила университет. Иначе е родена и израснала в пакистанско семейство в Джеда, Саудитска Арабия. Близките на крикет звездата били против от този трети брак и не присъствали на сватбата, съобщава „Пакистан Дейли“. Самият Шоаиб предсрочно завършил сезона за настоящия си клуб Фортуна Баришал в Бангладеш, за да се наслади на времето с новата си половинка. През 2022 г. Малик направи дебют в сериала Baarwan Khiladi и във филма Chakkar, като в бъдеще смята да се посвети на кариерата си в киното.

Относно собствения си филм, той отсече: „Трябва да правим това, което ни подсказва сърцето. Въобще не се притеснявам какво мислят хората. Ако ме вълнуваше мнението им, трябваше да отлагам собствените си планове и да се ограничавам 10 или 20 дни“.

Пиронкова и Сесил с победи срещу Мирза

Най-успешната индийска тенисистка за всички времена има 6 титли от Големия шлем. Всичките й трофеи при двойките са в тандем с Мартина Хингис (Швейц) – от „Уимбълдън“ и US Open 2015, както и от Australian Open 2016. Трите й купи на смесени двойки са с нейния сънародник Махеш Бупати (Australian Open 2009 и „Ролан Гарос 2012“) и с бразилеца Бруно Соареш (US Open 2014). Общо Саня печели 43 турнири при каретата.

На сингъл Саня пробива до №27, като има една титла и 1/8 финал на US Open през 2005 г. Тя губи единствения си мач срещу по-младата с 10 месеца от нея Цветана Пиронкова – в I кръг на Australian Open 2012. Със Сесил Каратанчева индийката си е разменила по една победа, като през 2004-а 15-годишната тогава българка я надиграва на финала в Палм Бийч Гардънс.

В Мелбърн преди година Саня стигна финал на микс с ветерана Рохан Бопана, а последният й мач бе в Дубай. "Аз съм на 36 години и тялото ми е изтощено. Това е основната причинада се откажа. Започнах в професионалния спорт през 2003-а. Приоритетите се променят и сега основното за мен не е да натоварвам тялото си до краен предел всеки ден"

На корта Мирза заработва $ 7,3 млн., но благодарение на успехите и външността си подписва и много рекламни контракти, като сега богатството й се оценява на $ 26 млн. През 20025-а сп. „Тайм“ я включва сред „50-те герои на Азия“, ,а през 2016-а и сред „100-те най-влиятелни хора в света“.