0

Е волюцията на спорта води до все по-голямо отдалечаване от техниката, а физическата мощ е с все по-голямо значение. Тенденцията е очевидна и се стига до манията на спортисти да прекарват много повече часове във фитнеса, отколкото в специализирани тренировки. Скоростта е една от главните характеристики в повечето спортове. Да си бърз обикновено дава допълнителното, понякога прави разликата между победата и загубата. Една десета от секундата може да ти донесе или да ти коства златен медал. Един спринт може да доведе до гол или до Супербоул. Всичко или нищо. Тази малка, почти нищожна разлика може да промени живота на един спортист. Царете на скоростта, спринтьорите, имат състезание на 100 м, където да премерят силите си. Но какво ще се случи, ако най-бързите от всеки спорт застанат един до друг на спринт?

ФУТБОЛ

Новите феномени на световния футбол имат скорост в кръвта си. Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд могат да съчетават страхотната техника с бруталната сила. Резултатът от това е видим всеки уикенд на мачовете на ПСЖ и Манчестър Сити. Ако говорим за чиста скорост, френският нападател има предимство. Килиан Мбапе е стигал максимална скорост от 38 км/ч по време на мач. Това се случи при победа на ПСЖ срещу Монако. Холанд обаче не изостава много. Норвежецът счупи рекорда за най-голяма скорост на играч в Бундеслигата, след като в мач на Борусия Дортмунд стигна до 36 км/ч. Ако погледнем специално испанската Ла Лига, двама души са над останалите: Адама Траоре и Маркос Йоренте са стигали до скорост 36 км/ч. БАСКЕТБОЛ Най-мощни физически са играчите в НБА. Огромната физическа разлика с останалите международни лиги е очевидна. Да си №1 по всеки един показател се е превърнало в мания за някои от звездите в НБА. Скоростта е жизненоважна в лигата, която все повече се отдалечава от статичната игра. Специално в надпреварата по бързина един изпъква над останалите – Ръсел Уестбрук. Скандалният гард е лидер по скорост с 34.76 км/ч. Той е висок 1.90, а бързината и мощта в краката го правят перфектен играч при бързи атаки. Феноменалният Леброн Джеймс не е много назад от съотборника си в Лейкърс в момента. Краля е стигал до 34 км/ч.

ТЕНИС

Да се премери максимална скорост в тениса изглежда доста сложно, тъй като това е спорт, в който тичането е на кратки разстояния и се търси експлозивност. Все пак през 2016 имаше изследване на Тенис Австралия кои са най-бързите играчи. Новак Джокович е начело по този показател с невероятна скорост за тенисист: 36.02 км/ч. Това все пак бяха най-добрите години на Ноле, който беше в най-добрата си форма тогава. Изненадваща е позицията на Рафаел Надал. Въпреки легендарното си умение да стига до наглед невъзможни топки, испанецът беше едва 12-и с 26.84 км/ч. Все пак трябва да се отбележи, че скоро не е имало подобно изследване.

АМЕРИКАНСКИ ФУТБОЛ

Вероятно, след леката атлетика, американският футбол е спортът, който отдава най-голямо значение на чистата скорост. Всяка придобита секунда, благодарение на бързина, означава милиони долари допълнително, когато подписваш договор. Тайрийк Хил, рисийвър на Маями Долфинс, е №1 по този показател. Той може да стигне до 37 км/ч, като вярва толкова в способностите си, че предизвика световния рекордьор на 100 и 200 м Юсейн Болт на спринт на 70 м. „Юсейн, както казах: имаш номера ми, имаш профила ми в Инстаграм, цялата информация за мен. Свържи се с мен и можем да измислим нещо“, каза Хил. Впоследствие обаче той бе победен в спринт на 40 ярда (36.57 м) от Майка Парсънс, а Болт веднага се възползва, за да му отговори: „Би те лайнбакър, не си готов.“ Хил има опит и в леката атлетика, но най-добрият му резултат на 100 м е 10.19 секунди – далеч от рекорда от 9.58 на Болт. Самият ямаец показа скоростта си и на терена. По време на демонстрация на Супербоул преди няколко години, Болт пробяга 40 ярда за 4.22 секунди, като стигна скорост 43.4 км/ч

РЪГБИ

Легендата Йона Лому, който почина на 40 през 2015 г., е уникален случай в спорта. Той е висок 1.98 м и тежи 120 кг, когато лети с 35 км/ч по терена. Новозеландецът беше неудържим по терена, а медиите в родината му написаха, че резултатът му на 100 м е 10.70 секунди. Той обаче не е най-бързият ръгбист на тази дистанция. Тази „титла“ се държи от австралиеца Трей Уилямс. Той има 10.1 секунди на 100 м, но решава да напусне атлетиката, за да се насочи към ръгби-7, като в момента е един от най-добрите в тима си.

100 м на звездите в спорта

Име - Макс. скорост Време
Юсейн Болт - 44.72 км/ч 9.58 сек 
Килиан Мбапе - 38.02 11
Йона Лому - 37.44 11.1
Тайрийк Хил - 37.2 11.2
Новак Джокович - 36.02 11.5
Ерлинг Холанд - 36 11.6
Ръсел Уестбрук - 34.76 12.01