0

Испанският професионален боксьор Антонио Барул, 6-кратен шампион в лека категория, се изяви и в киното, което бързо се превърна в арена за свиреп побой.

На прожекция на филма „Гарфилд“ в кино от веригата „Одеон“ в град Леон десетки зрители се наслаждаваха кротко на новите приключения на готиното коте.

Но удоволствието им бе помрачено от непознат, който започна да се държи агресивно към собствената си приятелка, посегна и на дете.

В салона, в който няма охрана, нападателят дори започна да заплашва зрителите, направили му забележка, като започна да отправя закани от сцената пред киноекрана..

От задните редове бързо слезе Антонио Барул, за да опита да успокои останалите без да се налага ръкополагане. Той на два пъти пробва с думи да разреши конфликта, готов да се върне на мястото си.

Но онзи не бе настроен за компромис, размахваше ожесточено ръце към останалите, освен това изглежда подцени по-слабичкия Антонио.

Което се оказа голяма грешка от негова страна – 6-кратният шампион на Испания реши, че думите не вършат работа, слезе пред първите редове и изскочи на сцената, като светкавично превключи на боен режим и обсипа с десетки бързи крошета наглеца пред вцепенената публика. Бруталният побой включваше и шутове, докато мъжът не падна на земята.

След това Барул се върна на мястото си, като се извини на всички свидетели на тази сцена, разиграла се при пуснато осветление и спряна прожекция. 

Барул коментира пред „Телесинко“: „Той удари жена си и едно момиче. Заплаши ме и въпреки че не оправдавам насилието, чувствам, че ме принуди да го направя. Той беше насилник и трябваше да го спрем!“

Случаят в киносалона имаше силен отзвук и в спортните среди, като испанският бокс застана зад Антонио Барул.

Президентката на Боксовата федерация на Кастилия и Леон, Аранча Лоренсо, изрази подкрепата си към боксьора, като увери, че няма да се наложи да бъде санкциониран. 

В изявления за Efe Лоренсо, майка на професионалния боксьор Хон Перес и която беше първият президент на автономна федерация в Испания, увери, че въпреки че не харесва този тип ситуации, тя защитава боксьора, защото е действал в защита на жена. 

„Той първо се опита да го накара да спре атаките си, а чак след това премина в действие“, заяви Лоренсо, като добави, че самият боксьор й се е обадил още в деня на инцидента, за да й обясни какво се е случило в киното преди заснетия клип да се тиражира в социалните мрежи.
Тя изтъкна, че е съобщила за случилото се в киното на Испанската боксова федерация.
„Смятаме, че би било несправедливо да го санкционираме, защото това се случва в киното, със семейства, пълно е с деца. Говорим за изключително дисциплиниран, силно привързан към семейството си спортист,  който никога не е участвал в каквато и да е кавга, и се е озовал в ситуация, в която е трябвало да реагира", продължи Аранча Лоренсо.

Спиране и отнемане на лиценза 

Наредбите на Испанската боксова федерация постановяват, че в този тип ситуация, когато боксьор е замесен в събития от този тип, той може да бъде разследван и последствията могат да доведат до неговото отстраняване и отнемане на лиценза му. 

От своя страна Висенте Барул, бащата и треньор на боксьора, вярва, че този инцидент "няма да провали проект, който надхвърля спорта".

Наказателният кодекс на Испания не предвижда изрично какво означава едно лице при сбиване да има познания по бойни изкуства или контактни спортове.