0

К огато Салваторе Тодаро за първи път среща Виолета Янева, единственото, което знае за България, е името на Христо Стоичков. „Запознахме се в Торино, аз бях само на 18, а по това време Стоичков бе много популярен в Италия“, разказва на прекрасен български Салваторе, който веднага щом се влюбва във Вили, започва да учи езика й. „Беше ми много интересно, мога и да чета, а никога не съм живял тук повече от 20 дни. Съжалявам единствено, че дъщеря ни Азия не говори свободно български, макар че всичко разбира. Много напредва, когато гостува на баба си и дядо си, които не знаят италиански и английски“, уточнява сицилианецът.

С варненката Янева вече 22 години танцуват заедно и на дансинга, и в живота, достигайки върховете на своя спорт - печелят Световната купа и пробиват до пето място на световно първенство. През 2013-а прекратяват кариерата си като състезатели едва 30-годишни, когато на бял свят идва малката Азия. „Една година след като тя се роди, опитахме да продължим, но беше трудно, особено за мен като майка“, обяснява Вили, а съпругът й добавя: „Бях в топформа и можех да продължа още 4-5 години, пробвах с други партньорки. В крайна сметка с Вили решихме да се развиваме като съдии от най-висок ранг и треньори“.

Връщайки се към първите им години, Янева си спомня: „На 17 г. се озовах в Италия, далеч от близките си в доста труден период за моите родители, когато баща ми беше болен. Пропуснах и абитуриентския си бал, защото трябваше да участвам на големия турнир в Блекпул, Англия. Салваторе беше танцувал доста по-дълго от мен на високо ниво и в началото бях много начинаеща за него и трябваше да тренирам по 5-6 часа на ден, за да наваксам. Налагаше се да танцувам по чорапи, с изключително много пришки. В кариерата си преживяхме доста разочарования и беше истинско предизвикателство да продължаваме. Тези лоши резултати ни бяха и стимул, а винаги на следващото състезание се представяхме по-добре“.

Ритъм

Повече от две десетилетия Тодаро и Янева управляват собствен клуб в Катания, но помагат и на двойки от цял свят. „Пътуваме почти всяка седмица, като сменяме по 3-4 полета – обяснява Салваторе. - На 18 март заминавам за Питсбърг, където ще съдийствам националния шампионат на САЩ, после ще водя мастърс класове в академията за танцьори в Китай“.

Виолета пък съчетава всички тези задължения и с ролята си на вицепрезидент на Българската федерация по спортни танци, която има 40-годишна история, но няма лиценз и държавно финансиране. Също като в шахмата и щангите в танците съществува разделение и още една федерация. „Това е голям проблем, защото спира развитието на спортистите – отчита Янева. – В България всичко е много трудно и това да има две федерации е дори срамно при такива перспективни състезатели. Ние спечелихме делото срещу Министерството на спорта пред административния съд, но мина една година и все още няма решение. Провели сме срещи с четирима различни министри, но от другата федерация не желаят да се разберем по никакъв начин. Няма как да се слеем, ако не направим две крачки назад. Въпреки това и от Италия със Салваторе се грижим за българските ни състезатели и заради младите организирахме първото издание на Bulgarian Open в София“.

Организаторите празнуват успешния турнир в София (отляво надясно): Добрина Паричкова, Салваторе Тодаро, Виолета Янева и Анелия Паричкова.

 Организаторите празнуват успешния турнир в София (отляво надясно): Добрина Паричкова, Салваторе Тодаро, Виолета Янева и Анелия Паричкова.
Личен архив

Само с помощта на приятели Виолета, мъжът й и друга наша известна състезателка – Добрина Паричкова, успяха да съберат 550 двойки от 36 държави на международния турнир в хотел „Маринела“. Най-хубавата награда за организаторите бяха успехите на нашите представители - Илия Добрев и Дария Посипай донесоха сребърни медали в стандартните танци, където Иван Христов и Диана Вилегжанина завършиха 11-и. На латино Борис Борисов и Емилия Джелебова се класираха пети, а Христов и Вилегжанина - 12-и. При юноши младша възраст Кристиян Дончев и Мартина Кондаклиева обраха златото и на стандарт, и на латино. В черешка на тортата се превърна майсторският клас с прочути специалисти, сред които първият световен шампион на Италия Аугусто Скиаво.

„В самолета, с който пристигнахме с дъщеря ми, имаше 100 италиански танцьори – смее се Салваторе. – Азия също дебютира пред българска публика, но в набиращата популярност дисциплина „соло“, в която нашата гордост стана шампионка на Италия до 10 г. Тя е много висока и не може да си намери партньор“.

Страст

Въпреки че никога не е гледала родителите си да се състезават, Азия много им се възхищава и обожава танците. „Искахме да й дадем обаче и друга перспектива, затова я записахме на тенис. Много е добра и в двата спорта, не искаме да танцува заради нас. В момента сякаш надделява страстта й към тениса. Мечтая един ден да я видя на „Уимбълдън“, усмихва се Вили.

„През 2023-а обра титлите в три от четирите турнира, на които игра. Миналата седмица спечели шампионата за деца на Сицилия и се класира за националните финали. Тренира три пъти седмично, а през уикенда винаги има турнири и безплатни лагери, организирани от Италианската тенис федерация. Тя винаги е сред избраните във възрастовата си група. В Италия е изградена много добра система, която се развива от 30 години, и други федерации вече започват да копират, дори от френската взимат ноу-хау“, казва Салваторе, който се старае да не пропуска успех на дъщеря си на корта, но когато с Виолета пътуват, за Азия се грижат родителите му.

„Ние работим много и благодарение на тях успяваме да се справим – признателна им е Вили. – Аз самата през ноември бях съдия на китайския шампионат, през май ми предстои Гран при в Токио, а през юли пак ще съм в Китай. И като активни състезатели със Салваторе нямахме време за почивка, сега още по-малко. За Коледа обикновено се прибираме в София, сега бяхме и за три дни на Пампорово. Ваканцията ни е обикновено е в двете седмици на италианското първенство, което се провежда в Римини през юли. Така че за нас почивката е просто да сме вкъщи. Късметлийка съм, че въпреки че имам дете и вече съм на 40 години, не съм предразположена да пълнея и никога не съм пазила диети. Майсторка съм на тирамису, спагети с морски дарове и лазаня, но една мусака не мога да сготвя. Това е така, защото се научих на всичко в Италия. За мен тя е втори дом, ала винаги нося България в сърцето си“.

Кум им е братът на Тодаро, който е тв звезда в Италия

Сватбата на Салваторе и Вили е в родната й Варна. Кумува им братът на Тодаро – Раймондо, който е голяма тв звезда в родината си. „Заради венчавката Салваторе и брат му приеха православното християнство“, разказва Виолета.

Салваторе (вдясно) с Раймондо и дъщерите им Азия и Джазмин.

 Салваторе (вдясно) с Раймондо и дъщерите им Азия и Джазмин.
Инстаграм

Раймондо танцува от 5-годишен и има 18 национални титли, а на световно може да се похвали с второ и трето място. На 20 г. спира да се състезава, привлечен за риалити форматите. Братята са израснали във Верона, където родителите им живеят по това време. През 2005-а Раймондо печели италианската версия на „Денсинг Старс“ с Мис Италия 2004 Кристина Киабото, а следващия сезон е №1 с атлетката Фиона Мей. Негови партньорки са били също американският модел Карол Алт, плувкинята Алесия Филипи, гръцката моделка Рия Антониу и племенницата на Джани Версаче – Джузи, която е параолимпийка, политик и тв водеща. 28-годишна Джузи губи двата си крака при катастрофа и танцува с протези.

От 2021-а Раймондо, който е с 4 г. по-малък от Салваторе, става треньор в шоуто за таланти „Амичи“ с водеща Мария де Филипи.