0

Б ившата звезда на Барса, Севиля и бразилския национален отбор Дани Алвес се стяга да излезе от  затворническата килия след почти 14 месеца зад решетките, съобщи „Спорт“. Той ще вдиша за пръв път въздуха на свобода едва в четвъртък, тъй като в сряда до 14:30 ч. не бяха събрани нужните един милион евро за гаранцията му, съобщи "Марка".

Той бе осъден за сексуално посегателство срещу млада жена в нощен барселонски клуб през зимата на 2022 г., като присъдата му бе значително окастрена - до 4 години и 6 месеца, благодарение на споразумение за изплащане на 6-цифрена сума на пострадалата. Прокуратурата искаше за него 9 г. затвор, а жалбоподателите - 12 г .

Сега съдът в Барселона прецени, че той може да излезе на свобода срещу гаранция от един милион евро в очакване на окончателната присъда, тъй като и защитата, и прокуратурата и жалбоподателката, са обжалвали първоначалната такава.

Изслушването бе вчера, адвокатката на Алвес Инес Гуардиола не само поиска незабавното освобождаване на клиента си, но и изтъкна, че  плащането на 150 000 евро обезщетение трябва да намали още присъдата му.

Алвес увери съда, че няма да избяга в Бразилия, с която Испания няма договор за екстрадиране. 
Прокуратурата беше против освобождаването на бившия бразилски национал заради високия риск от бягство благодарение на значителното му богатство и високата присъда.

Дани Алвес, който се появи в края на изслушването, каза: „Вярвам в правосъдието и винаги ще бъда на ваше разположение“.

Днес „Ел Периодико“ информира, че той вече може да бъде освободен срещу плащането на гаранция от милион евро.

Друго условие е да не напуска Испания.

Както се случи в миналото със 150 000 евро, присъдени като обезщетение на жертвата, бащата на Неймар не успя да събере милион, така че Дани Алвес ще остане още една нощ зад решетките.

Във всеки случай се очаква този четвъртък Дани Алвес да може да напусне затвора Brians 2, където е затворен от 14 месеца. Неговата адвокатка Инес Гуардиола взе испанския и бразилския паспорти на звездата, за да ги предаде на правосъдието с цел избягване на евентуално бягство в Бразилия, страна, която няма договор за екстрадиция с Испания.

Освен това Алвес ще трябва да се явява пред съда в провинцията всяка седмица, както и толкова пъти, колкото е призован от съдебните власти. 

Забранено му е да доближава до жалбоподателката на по-малко разстояние от километър от нейния дом, работно място или друго място, което той посещава.

Според "Ла Вангуардия" Дани Алвес ще помоли бащата на съотборника си в "селесао" Неймар да му преведе сумата за гаранцията, както именно той му осигури и обезщетението от 150 000 евро за пострадалата.