0

И грачът на Ливърпул Луис Диас не може да се прибере в родината си Колумбия от съображения за сигурност. Футболистът е искал да отпътува за Южна Америка, за да бъде със семейството си, но роднини са го убедили да не заминава, тъй като има притеснения, че няма да бъде в безопасност. 

От неделя бащата на Диас е в неизвестност, след като бе отвлечен заедно със съпругата му. Майката на играча бе намерена от полицията, но търсенето на бащата продължава. 

Правителството на Колумбия включи части на армията в акцията. Основното притеснение е похитеният да не бъде прекаран във Венецуела. Затова бе засилена охраната на границата между двете страни, но тя включва част от гъста джунгла и е много трудна да бъде следена. 

Колумбийската полиция претърсва планинска верига в северната част на страната за отвлечения баща на Луис Диас. Полицията извършва въздушни патрули в планинската верига Периха, която пресича границата с Венецуела и е покрита с гора.

В публикация в социалните медии генералният директор на колумбийската полиция Уилям Саламанка лично посети операцията, за да "отдаде значимото на нашите командоси за тяхната смелост и отдаденост да го спасят жив и здрав".

Още преди няколко дни полицията предложи награда на стойност около 200 милиона песо (б.р. - около 50 000 долара) за информация, водеща до спасяването на Луис Мануел Диас.

И ФИФА, и Колумбийската футболна федерация предложиха подкрепа на 26-годишния Диас, докато Ливърпул позволи на нападателя да се завърне у дома.

След домакинската победа с 3:0 над Нотингам Форест в неделя, мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп каза, че подготовката за мача е била "най-трудната, която съм имал в живота си".

Ливърпул привлече Диас от Порто през януари 2022 година за 37,5 милиона британски лири, която включва допълнителни 12,5 милиона бонуси.