0

О ттеглянето от тениса не ме плаши, тъй като имам много хубав живот извън него, увери Рафаел Надал, след като завоюва историческата 21-ва титла от Големия шлем.

Въпреки, че, за разлика от Роджър Федерер и Новак Джокович, цялата му кариера беше съпътствана от сериозни контузии, за своите 35 години наистина успя да направи велики неща както на корта, така и извън него. И в тениса, и в бизнеса, и в благотворителната си дейност Матадора действа с еднакъв размах, пише в очерк на „Телеграф“ за един от най-обичаните испанци.

На 11 септември 2021 г. испанецът публикува в Инстаграм кадър с патерици, след като претърпя операция в Барселона.

Още от началото на кариерата си той страда от Синдром на Мюлер-Вайс - хронично дегенеративно заболяване, при което тарзалната кост на стъпалото постепенно се износва и „умира“.

В средата на декември Рафа беше застигнат и от COVID-19. На фона на всичко това триумфът му в Мелбърн, дошъл 141 дни след операцията, изглеждаше невероятен.

Първият, в чиито прегръдки Надал се хвърли, беше баща му Себастиан.

Благодарение на него той носи гените на отличен бизнесмен, а от братята на Себастиан идва спортната жилка. Да не забравяме, че и тримата чичовци на Рафа - Тони, Мигел Анхел и Рафаел, са били професионални състезатели по тенис и футбол.

Първия, с когото Рафа сподели радостта и гордостта от постигнатото в Мелбърн, бе татко му Себастиан

 Първия, с когото Рафа сподели радостта и гордостта от постигнатото в Мелбърн, бе татко му Себастиан
gettyimages

За баща си Себастиан пък 11-кратният шампион от „Ролан Гарос” казва, че е предприемач по сърце и душа, а най-успешният му проект е неговият собствен син. И тъй като семейството винаги е било №1 за Надал, на него се пада честта да управлява богатството му, оценявано на над 300 милиона евро.

60-годишният в момента Себастиан превръща клана Надал от изключително уважаван на остров Майорка в заможен. В това уникално семейно предприятие се следва принципът на мускетарите - един за всички, всички за един. „Лоялността е първото ни и последно правило. Тя стои преди всичко. Най-добрите приятели са роднините ми, останалите са на второ място. Сплотеното семейство е основата на живота ни”, категоричен е татко Надал, цитиран в автобиографичната книга на сина си.

В средата на 80-те Себастиан заедно с брат си Тони основава стъкларската компания Vidres Mallorca SL и в началото разчита на петима работници. Докато бизнесът се разраства, Себастиан играе ролята на агент на другия си брат - Мигел Анхел.

Любопитното е, че чичото футболист подписва с първодивизионния Майорка именно в деня, когато се ражда племенникът му - 3 юни 1986 г.

Впоследствие защитникът печели пет пъти шампионската титла на страната с Барселона, вдига КЕШ и изиграва 62 мача с националната фланелка. След края на неговата кариера с братята му купуват ресторант в родния им Манакор, отварят кафене, английско училище и застрахователна компания.

Майката на Рафа - Ана Мария, върти бутик за парфюми. Задружната фамилия се сдобива и с магазините под двете сгради, в които има апартаменти.

Заради невероятния бизнес нюх на Себастиан, Рафаел никога не се е оплаквал, че близките му са изпитвали трудности да финансират кариерата му. Тони пък получава безценна възможност да посвети цялото си време на талантливия малчуган, когото тренира с групичка местни деца от 3-годишен.

Надал споделя в мемоарите си „Моята история”, че чичо му никога не е получавал пари от него. Той обаче се водел равноправен съдружник на баща му и взимал половината печалба от бизнеса, без да се занимава с него.

Сега стъкларската фирма е с капитал от 8 млн. евро и годишна печалба 1 млн. Себастиан дава хляб на много хора с още десетина компании, най-голямата от които е строителна.

Самият Рафа също умело инвестира приходите си от наградни фондове и рекламни договори - има хотели в Мексико и Майорка, даде 25 млн. евро за сграда от ХIХ век в сърцето на Мадрид.

Именно от испанската столица започва и веригата му ресторанти „Тател”, която се пренесе на Ибиса и в Маями. В нея той е съдружник с футболиста Кристиано Роналдо, баскетболиста Пау Гасол и певеца Енрике Иглесиас.

„В бизнеса нещата се получиха по-добре, отколкото съм мечтал някога“, отчита бившият №1 в тениса, който с печалбите си подарява богата колекция автомобили. Сред тях са колата на Джеймс Бонд - Астън Мартин DBS, Ферари 458 Италия, мерецедеси SL55 AMG Roadster иAMG GT-S.

Освен да взима, Рафа се старае и да дава. От 2008 г. той прави това чрез фондацията на свое име, която помага на деца в неравностойно положение да спортуват, най-вече в Испания и Индия, а сред партньорите му в това начинание е Спешъл Олимпикс.

Трите най-важни жени в живота му - Сиска (от ляво на дясно), сестра му Марибел и майката Ана Мария Парера. Те са съответно директор проекти във фондацията му, маркетинг директор на академията и президент на фондацията.

 Трите най-важни жени в живота му - Сиска (от ляво на дясно), сестра му Марибел и майката Ана Мария Парера. Те са съответно директор проекти във фондацията му, маркетинг директор на академията и президент на фондацията.
gettyimages

Президент на фондацията е едната от трите най-важни жени за Надал - майка му Ана Мария (другите са сестра му Марибел и съпругата му Мария Франсиска).

Най-мащабният проект на фамилията е откритата през 2016 г. тенис академия в Манакор. Комплексът се простира на 40 000 кв. м и включва музей с трофеите на Надал, игрища за скуош, футбол, басейн, здравна клиника, ресторант.

Повечето от 27-те корта са с твърда настилка, защото според Тони Надал бъдещето принадлежи на тях. Срещу такса от 56 000 евро годишно 120 деца от цял свят живеят, хранят се, тренират, ходят на училище, работят с психолози и лекари чак на Балеарските острови в желанието си да повторят успехите на своя идол.

Това е последната красива играчка на голямото момче Рафа Надал - яхтата Great White

 Това е последната красива играчка на голямото момче Рафа Надал - яхтата Great White
twitter

Голямата любов на Рафа е морето, така че в семейната му флотилия има 4 яхти. Най-новата от тях се нарича Great White и Надал си я подари за 34-ия рожден ден.

Моделът Sunreef 80 Power развива до 44 км/ч, може да приеме 12 гости и интериорът й е изцяло в любимите цветове на испанеца - кремаво, кафе и бежово.

За 24-метровото бижу той брои $6,2 млн. „Плаването ме кара да се чувствам свободен, макар че съм имал доста опасни моменти. Приключението е част от удоволствието.

Морето винаги е било моят свят, още докато бях малък, татко имаше лодка, влизахме навътре с нея и се гмуркахме”, спомня си Рафаел и добавя: „Когато времето е хубаво, след вечеря оставам отвън и гледам телевизия. Сутрин пък първата ми работа е да скоча във водата, а след това да закуся на невероятно красиво място”.

Не по-малко внушителната му придобивка е и частен самолет Чесна Citation CJ2 за $6,7 млн. Този лукс не е проблем за Надал, който прибира $27 млн. годишно от спонсори. Първият му договор е с „Найк“ и той е верен на компанията досега. Другите му дългогодишни партньори са френският му доставчик на ракети Babolat, корейският автомобилен гигант КИА, испанският застраховател Mapfre, испанската банка „Сабадел” и швейцарският производител на суперлуксозни часовници Richard Mille.

Вечна ранглиста по приходи от наградни фондове

1. Новак ДЖОКОВИЧ (Сър) $154 756 726

2. Роджър ФЕДЕРЕР (Швейц) $130 594 339

3. Рафаел НАДАЛ (Исп) $127 121 385

4. Анди МЪРИ (Вбр) $62 478 813

5. Пийт САМПРАС (САЩ) $43 280 489

6. Стан ВАВРИНКА (Швейц) $34 778 261

7. Давид ФЕРЕР (Исп) $31 483 911

8. Андре АГАСИ (САЩ) $31 152 975

9. Александър ЗВЕРЕВ (Гер) $30 284 166

10. Томас БЕРДИХ (Чех) $29 491 328

...

24. ГРИГОР ДИМИТРОВ $20 613 441