0

Б ившият играч от НБА Терънс Уилямс бе осъден на 10 години затвор за ръководене на измамна схема за източване на здравноосигурителния план на Лигата с повече от 5 милиона долара. 

Федерален съдия осъди Терънс Уилямс, който влезе в НБА като избор №11 в Драфта през 2009 г., с мотива, че роденият в Сиатъл играч е подмамил и други хора да му помогнат в измамата, пишат медиите зад Океана.

В кариерата си Уилямс е играл за „Нетс", "Рокетс", "Кингс" и "Селтикс".

Съдията също така осъди Уилямс да плати повече от 2,5 млн. долара като компенсация за измамата си, която е продължила от 2017 до 2021 г. Той я е извършил с помощта на калифорнийски зъболекар и местни лекари, които са генерирали фиктивни медицински и стоматологични разходи, за да ги представят на Плана за здравни и социални придобивки на НБА, който да изплати тези разходи.

Бившият баскетболист се призна за виновен, като заяви: "поемам 100 процента пълна отговорност за ролята си в този случай“.

Той оправда поведението си с „глупост, алчност и зависимост от опиати“.

36-годишният Терънс обаче се надяваше на присъда под четири години. Той разказа, че детството му е било „белязано от бедност, наркомания, злоупотреби, отсъствие на родители и нестабилност“.

И двамата му родители са попаднали в затвора, когато е бил малък, а баща му е бил убит, когато е бил на шест години. Уилямс също така каза, че контузия по време на баскетболната му кариера го е довела до пристрастяване към опиатите.

В делото бяха замесени още 18 играчи от НБА, от които 13 (които в кариерата си имат общо 343 млн. долара приходи само от договори в НБА) се признаха за виновни и няма да отидат в затвора.

По време на процеса обвинението посочи имената на Тони Алън, Шанън Браун, Себастиан Телфеър, Дариус Майлс, Алън Андерсън, Антоан Райт, Уилям Байнум, Мелвин Ели, Кристофър Дъглас-Робъртс, Тони Уротен, Милт Паласио, Рубен Патерсън, Еди Робинсън, Грегъри Смит и Джамарио Мун.

Обвинението доказа, че поне 10 играчи от НБА са платили подкупи на обща стойност около 230 000 долара на Уилямс.