0

Б ившият капитан на националния отбор на Иран по футбол Али Даи реагира с недоумение, след като семейството му беше възпрепятствано да напусне страната.

„Опитвали ли са се (силите за сигурност) да арестуват терористи?“, каза той, цитиран от иранските медии. Той се е опитал да намери причина за странния инцидент от няколко власти, но усилията му засега са били напразни, каза 53-годишният Даи пред ежедневника Etemad.

Съпругата и дъщеря му се бяха качили на самолет на летище в Техеран в понеделник, за да пътуват до Дубай. Но малко преди да стигне до Дубай, самолетът на Mahan Air внезапно се обърна и направи междинно кацане на южния ирански остров Киш. Там те е трябвало да слязат от самолета, пише БТА.

Според ирански съдебни източници съпругата на Даи е показала солидарност с „контрареволюционните“ противници на режима по време на антиправителствени протести и затова й е било наредено да не напуска страната без предварително разрешение.

"Какъв е смисълът? Беше само кратко пътуване и те искаха да се върнат следващата седмица", каза бившият футболист.

Инцидентът със семейството на Даи не е изолиран случай. Други ирански знаменитости също бяха задържани за демонстриране на подкрепа към протестите.

Бившият играч на Бундеслигата Даи също показа солидарност с демонстрантите след избухването на недоволството в цялата страна в средата на септември. Паспортът му е временно иззет от властите, а самият той бе арестуван в края на октомври. 

Али Даи беше символ на националния отбор на Иран, за който изигра 149 официални мача и отбеляза 109 гола. Участва на световните първенства през 1998 г. във Франция и през 2006 г. в Германия.