0

В тората съпруга на Ники Лауда - Биргит, спечели първия рунд от битката за наследството му.

Легендарният пилот от Формула 1 и бизнесмен остави огромна сума във фонд, която след смъртта му да бъде разпределена между членовете на семейството му.

Лауда, който след дълго боледуване издъхна на 70-годишна възраст в съня си на 20 май 2019 г., направил завещание през 2007 г. Той обаче не го променил, след като се оженил за Биргит на следващата година. През 2009-а бившата стюардеса в авиокомпанията му го дари с близнаци Мия и Макс. Според австрийското законодателство, ако съпруга или деца не са посочени в завещанието, те имат право на задължителен дял от наследството. В случая Биргит се бори за 1/6 от парите във фонда, в който се смята, че Ники е оставил между 200 и 500 млн. евро. 44-годишната дама заведе дело заради несправедливо разпределение на средства и защото интересите на нейните деца не са застъпени правилно. По принцип за Биргит, Мия и Макс са предвидени по 20 000 евро месечна издръжка плюс необходимите средства за поддръжка на дома им във Виена, вилата на Ибиса, три автомобила и т.н. Временното първо решение на окръжен съд в австрийската столица е в полза на г-жа Лауда.

Злите езици твърдят, че Биргит е завела делото заради желанието си да се омъжи отново за 55-годишен адвокат от Цюрих. Ако сключи брак с него, тя ще спре да получава пари от фонда. Затова искала да запорира средствата отсега. До момента само съдебните разходи са над 300 000 евро.

На 19 април членът на борда на фонда Хаис Азенбауер, бивш адвокат и приятел на трикратния шампион във Ф1, предприе контраатака. Според “Курир“ той е обвинил Биргит, че не е декларирала цялото си имущество, което притежава след смъртта на Лауда, укривайки 50 картини и бижута.

От първия си брак с Марлене, с която се развежда през 1991-ва, Лауда има синове Лукас (43) и Матиас (41). Колкото Матиас е и извънбрачният Кристоф.

Тъй като бъбреците на Лауда значително намаляват функциите си в резултат на лекарствата след ужасяващия инцидент на „Нурбургринг“ през 1976 г., са му трансплантирани два органа един след друг. Първият донор е брат му Флориан през 1997 г., а вторият - Биргит, през 2005 г.