0

Ш ахматната легенда Сюзан Полгар си подари ваканция на Малдивите. 54-годишната унгарка пусна кадри във Фейсбук как пори с моторница бреговете на Индийския океан, след като преди това посети младежкото световно до 20 г., където нашата Белослава Кръстева изпусна златото и се задоволи с бронз.

Полгар, която бе световна шампионка за жени между 1996 и 1999 г., следеше отблизо изявите на Кръстева в социалните мрежи. Там тя изрази възхищението си и от сребърната медалистка от Световната купа в Баку Нургюл Салимова.

Самата Сюзан, станала популярна като Жужа, започва пътя си като дете чудо и става едва третата жена гросмайстор за мъже през 1991 г. От 1994-а тя живее в САЩ, където се омъжва за компютърния консултант Джейкъб Шуцман, от когото са синовете й Том (24) и Лийам (23).

След развода си Полгар сключва брак с дългогодишния си мениджър Пол Труонг. След като прекратява кариерата си, Жужа се изявява като треньор, писател, председател на комисията по женски шах във ФИДЕ. Сестрите й Юдит и София, също изявени шахматистки, живеят съответно в Унгария и Израел.

“В живота също като в шаха всяко решение също като всеки ход има последствия“, написа под кадрите от Малдивите Полгар.