0

З вездата на баскетболния Денвър Никола Йокич получи наградата си за MVP в НБА на необичайно място.

Специално за да му я връчат в Сърбия пристигнаха треньорът Майкъл Малоун, генералният мениджър Келвин Бут и президентът Джош Кронке, син на собственика Стан Кронке, чието състояние се оценява на над 10 милиарда долара. Американците изненадаха 27-годишния център в конюшнята в родния град Сомбор.

Йокич за втора поредна година спечели наградата за най-полезен в НБА, което се случва рядко. Той получи 65 първи места в анкетите на сто спортни журналисти и събра 875 точки. Втори е камерунецът Джоел Ембийд със 706 точки, а трети - Янис Антетокумбо с 595.

Когато американците пристигнаха, баскетболистът беше навън с един от конете си. Прибирайки се, той беше посрещнат от шефовете си, съпругата Наталия и още невръстната си дъщеря Огнена. Връчването на наградата пред любимите му хора и в любимото място накараха 211-сантиментровия гигант да се разплаче. Всичко това се случи под звуците на стара кръчмарска песен на Звонко Богдан, изпълнена от оркестър. В нея се пее за човек, който стяга коня си, за да се върне по родните места, но там открива само разруха.

„Сега не мисля за наградите, но когато стана стар, дебел и немощен, вероятно ще разказвам на внуците си, че някога съм играл добър баскетбол. Но иначе си оставам същото момче, което бях и преди“, заяви сърбинът, след като получи наградата си и вдигна купон насред конюшнята.

Журналисти от ESPN пък му показаха членската карта от местния клуб, издадена му като бил 8-годишен. „Какъв баскетбол?! В онзи момент мислех само как да бъда при конете в конюшнята и да им чистя. За спорта започнах да мисля, когато бях на 13-14“, каза още Никола, който прекарва ваканциите си основно в Сомбор край любимите си животни.