0

Н ападателят на ПСЖ Килиан Мбапе е получил цели 10 гласа в балотажа за президент на Франция в неделя. Както е ясно, до втория тур достигнаха само двама кандидата – Еманюел Макрон и Марин льо Пен, а вотът бе спечелел от досегашния държавен глава Макрон с 18 768 639 гласа. 

И 10-те гласа за Мбапе идват от комуна Талне, където живеят 400 души. Разбира се, техният вот бе отчетен като невалиден, тъй като не бе даден за нито един от двамата кандидати. 

Припомняме, че на първия тур гласове получи и друг френски национал – Карим Бензема.

Връзката между Макрон и Мбапе обаче наистина съществува не от днес. Президентът често говори за спорт, а в последно време и за самия Килиан.

През юни 2021 г. Макрон се изказа ласкаво за уменията на Мбапе и разсъждаваше върху връзката му с ПСЖ: „Смятам, че е важно Мбапе да остане в ПСЖ, каза тогава той. - Важно е за клуба, важно е за Лига 1. Но аз никога няма да окажа натиск върху който и да е играч по такъв въпрос. Това си е лично решение на футболиста и аз уважавам правото му на избор. Килиан предизвиква възхищението на милиони французи. Той е удивително надарен като футболист, неговите физически и технически качества поразяват. Той притежава черти, присъщи на най-великите. И аз като бивш посредствен играч, говоря за това с особено възхищение. У него има потресаваща интуиция – като на Платини и Зидан. Така че това е един голям играч“, заключи Макрон.

Макрон прегръща Мбапе при награждаването след финала на Мондиал 2018, който Франция спечели.

 Макрон прегръща Мбапе при награждаването след финала на Мондиал 2018, който Франция спечели.
Getty.com

Известно е, че след отпадането на Франция на 1/8-финалите на Евро 2020 от Швейцария, където Мбапе пропусна решителната дузпа, президентът написа специален sms за подкрепа към 22-годишния футболист.

През септември „Марка“ съобщи, че Макрон е опитал да повлияе на решението на Мбапе за договора му с ПСЖ (въпреки обещанията, че никога няма да го направи). По информация на източника на изданието нападателят е получил лично съобщение от политика. 

През октомври Макрон събра националите за участие в благотворителен мач за събирането на средства за болниците в Париж и във Франция, където участва и Мбапе и там двамата не може да не са си общували отново. 

През февруари 2022 „Ел Мундо“ писа, че е имало опит за убеждаване на Мбапе да продължи контракта си с ПСЖ именно от Макрон и от екс президента на Франция Никола Саркози.

През април френското издание RTL съобщава, че Макрон регулярно говори с нападателя за футбол, а и не само за футбол. Отбелязва се, че общуването между двамата започнало през 2018 г., благодарение на приятното впечатление, което младият тогава Килиан оставил у Макрон по време на приема в Елисейския дворец след златните медали на Франция от световното първенство.

„Трябва да се борим Мбапе да остане в шампионата на Франция, защото това е невероятен играч“, продължава да твърди президентът Еманюел Макрон.