0

П ървият сериозен скандал на игрите в Пекин вече е факт. Организаторите вече трети ден отказват да наградят със златни медали руските фигуристи, които спечелиха отборната надпревара.

Първият сериозен скандал на игрите в Пекин вече е факт. Организаторите вече трети ден отказват да наградят със златни медали руските фигуристи, които спечелиха отборната надпревара.

Новината бе потвърдена от Международния олимпийски комитет. Церемонията трябваше да бъде във вторник вечерта местно време на плаца за награждаване в Пекин. Според ISU проблемът бил правен.

Според информация на Inside the games обаче става въпрос за проблем с допинг пробата на един от руските състезатели, която е дадена преди олимпиадата в Пекин. Тимът на Русия спечели убедително злато в отборната надпревара на 7 февруари.

"Ситуацията изисква да има консултации с МОК", обявиха от Международната федерация по кънки.

"Има вероятност да има правни последствия и за това няма как да дадем повече информация. Правим всичко възможно, за да разрешим тази ситуация по-бързо. В нея са въвлечени спортисти, които са спечелили медали", коментира пък говорителят на МОК Майк Адамс, който информира още, че церемонията по награждаването се отлага за неопределено време.

От руската федерация по кънки отказаха коментар. Вече тръгна слух, че вероятно положителната проба е за наркотици и по-точно - марихуана. 

Междувременно новоизгрялата звезда на руския отбор Камила Валиева пропусна втора тренировка в Пекин. Нейните съотборнички в тима Александра Трусова и Анна Щербакова проведоха занимание вчера, но 15-годишната състезателка не излезе на леда. Руските медии не отбелязват каква е причината за това. На 7 февруари Валиева също пропусна тренировка, което още повече засилва спекулациите около "сборная".