0

К онсултативният съвет на Администрацията по храните и лекарствата към в САЩ препоръча одобрение за спешна употреба на таблетките срещу COVID-19 (молнупиравир), произведени от Merck и Ridgeback Biotherapeutics. Заседанието на Съвета беше излъчено на неговия уебсайт.

13 членове на съвета подкрепиха одобрението на лекарството, а 10 бяха против. Препоръката на експертите скоро ще бъде разгледана от служители на отдела, които ще вземат окончателно решение по заявлението. След това решението ще бъде предоставено на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ (CDC) за последващи препоръки.

Merck е поискала от регулаторния орган разрешение да използва таблетките "за лечение на лека до умерена форма на COVID-19 при възрастни, които са изложени на риск от развитие на заболяването в тежка форма". Таблетките могат да се приемат и в домашни условия, което според създателите на лекарството не само ще ускори лечението на опасното заболяване, но и ще намали натиска върху болниците, които понастоящем са препълнени с пациенти с COVID-19. Компанията също така заяви, че употребата на лекарството ще намали риска от хоспитализация на заразените хора с 50%.

Той цитира резултатите от междинно проучване, включващо 775 души с лека до умерена степен на COVID-19. От тези, които са приемали лекарството, 7,3% са били хоспитализирани в рамките на 29 дни, в сравнение с 14,1% от участниците в контролната група. Сред последните осем пациенти са починали. В първата група не са регистрирани смъртни случаи.

Молнупиравир е експериментално антивирусно лекарство, разработено за лечение на грип. То проявява своя антивирусен ефект, като предизвиква грешки при копирането по време на репликацията на вирусната РНК. Доказано е, че лекарството е активно и срещу редица коронавируси, включително SARS, MERS и SARS-CoV-2. Някои експерти, както отбелязват медиите в САЩ, поставят под въпрос ефикасността и безопасността на лекарството. Регулаторните органи в ЕС, Обединеното кралство и Шри Ланка вече са одобрили молнупиравир за употреба.