П ризнаването на геноцида над арменците в Османската империя от Турция не представлява предварително условие за нормализирането на отношенията между Ереван и Анкара, заяви днес на брифинг зам.-председателят на арменския парламент и специален представител за нормализацията на отношенията с Турция Рубен Рубинян, съобщи ТАСС.

Признаването на геноцида над арменците в Османската империя от Турция не представлява предварително условие за нормализирането на отношенията между Ереван и Анкара, заяви днес на брифинг зам.-председателят на арменския парламент и специален представител за нормализацията на отношенията с Турция Рубен Рубинян, съобщи ТАСС.

"Въпросът за признаването на геноцида над арменците (от Турция) никога не е бил предварително условие за нормализирането на отношенията с Турция и в този смисъл нищо не се е променило", каза той.

Рубинян допълни, че проблемът за решаването на конфликта в Нагорни Карабах също не е въпрос от преговорния процес с Турция. "За това има друг формат - Минската група на ОССЕ", подчерта той.

Арменският представител каза, че датата и мястото на следващата среща с турския му колега още са неизвестни.

Рубинян изрази надежда, че Турция ще прояви конструктивен подход и ще води преговорите без предварителни условия, за да позволи установяване на дипломатически отношения и отваряне на границата между двете страни.

Армения е готова без предварителни условия да започне нормализацията на отношенията с Турция и да отвори границата с нея. Това подчерта вчера и друг зам.-председателят на арменския парламент Акоп Аршакян. Това произлиза от интересите на Армения и на арменския народ, каза Аршакян.