0

А мериканският президент Джо Байдън критикува лидерите на Китай и Русия, че не са дошли на срещата на високо равнище за климата в Глазгоу. Късно снощи Байдън заяви, че „климатът е гигански проблем, а Китай го е подминал“ и че същото се отнася за Русия и Путин.

Американският президент Джо Байдън критикува лидерите на Китай и Русия, че не са дошли на срещата на високо равнище за климата в Глазгоу. Късно снощи Байдън заяви, че „климатът е гигански проблем, а Китай го е подминал“ и че същото се отнася за Русия и Путин.

Нито руският президент Владимир Путин, нито китайският лидер Си Дзипин са в Глазгоу. Двете страни обаче изпратиха делегации за преговорите, които ще продължат поне до 12 ноември. Китай е най-големият замърсител на въздуха с въглероден двуокис, следван от Съединените щати. Русия е на пето място по този показател след ЕС и Индия. Повече от 120 световни лидери пристигнаха на форума в най-големия шотландски град. 

Участниците вече обявиха няколко големи сделки, като намаляване на емисиите на метан с 30% до 2030 година и прекратяване на унищожаването на горите до същата година. Джо Байдън направи коментара си, когато бе запитан каква роля са изиграли в преговорите досега други държави, включително Китай, Русия и Саудитска Арабия. Байдън заяви, че за него е странен фактът, че Китай, който се опитва да остоява, разбираемо, нова роля като световен лидер, не се появявава на такъв форум. Според Байдън отсъствието на Си Дзипин е „голяма грешка“ и Китай е загубил влияние като е отказал поканата за участие в срещата. Той каза същото и за Владимир Путин. Запитан защо Съединените щати си поставят такива амбициозни цели, когато страни като Китай и Русия проявяват незаинтересованост, американският президент отговори: „Защото искаме да можем да дишаме“.