0

П резидентът на САЩ Джо Байдън проведе 80-минутен видеоконферентен разговор с няколко европейски лидери за украинската криза, съобщи Ройтерс.

В срещата участваха френският президент Еманюел Макрон, германският канцлер Олаф Шолц, италианският премиер Марио Драги, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, полският президент Анджей Дуда, британският министър-председател Борис Джонсън, президентът на ЕС Шарл Мишел и председателката на ЕС Урсула фон дер Лайен.

Пред журналисти Байдън нарече срещата "много, много, много добра" и каза, че на нея е имало "пълно единодушие".

В изявление на Белия дом се казва, че лидерите са подчертали общото си желание за дипломатическо уреждане на кризата около Украйна, но са обсъждали и "подготовката за налагане на мащабни последици и голямата икономическа цена", която Русия би платила, ако нападне Украйна, както и "укрепването на източния фланг на НАТО".

След срещата полският президент Анджей Дуда каза, че НАТО е единна по въпроса за Украйна. Искам да подчертая единството на Северноатлантическия алианс, заяви той пред журналисти. "В момента няма съюзник, който да наруши солидарността с Украйна, с останалите членки на НАТО", каза той.

В изявление на Даунинг стрийт бе посочено, че участвалите в разговора лидери са били съгласни, че ако Русия нахлуе в Украйна, съюзниците трябва бързо да отвърнат с наказателни мерки, включително с "безпрецедентен пакет от санкции" срещу Москва.

Деескалацията на напрежението с Русия по въпроса с Украйна изисква твърди и ясни предупреждения, но също така и засилен диалог с Москва, заяви френското президентство. То съобщи, че "през следващите дни" Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин и с украинския президент Володимир Зеленски.

Междувременно стана известно, че САЩ доуточняват своите военни планове за реакция на всички сценарии на развитието на кризата около Украйна, заяви Белият дом в момент, когато Вашингтон работи за засилване на присъствието на НАТО по източния фланг на алианса, предаде Ройтерс.
Говорителката на Белия дом Джен Саки каза пред журналисти, че САЩ никога не са изключвали възможността за оказване на подкрепа за държавите от източния фланг на НАТО преди евентуално нападение срещу Украйна от страна на Русия.