0

П резидентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия ще понесе "тежки последствия", ако нападне Украйна, но остави вратата за дипломация отворена, споменавайки възможността за диалог, предаде Ройтерс.

"Ако Русия е искрена и отвърне на нашите опасения за сигурността чрез диалог, САЩ и нашите съюзници и партньори ще продължат добросъвестно да водят такъв" диалог, заяви Байдън в съобщение, разпространено от Белия дом.

"Ако обаче Русия избере да отстъпи от пътя на дипломацията и да нападне Украйна, Русия ще си понесе отговорността и ще се сблъска с бързи и тежки последствия", се казва в съобщението.

В същото време в Съвета за сигурност на ООН Русия и САЩ останаха на противоположно мнение относно украинската криза.

За Вашингтон струпването на руски военни край границата с Украйна е "най-голямата опасност от война през последните десетилетия", а Москва обвини САЩ, ще "раздухват истерия".

Заседанието на СС на ООН се състоя по искане на САЩ заради нарастващото опасение от предстоящо нахлуване в Украйна, въпреки че Кремъл отрича такива планове.

Същевременно заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи днес, че проектът за газопровода "Северен поток 2" е поставен "на пауза" и Комисията проучва съвместимостта му с енергийната политика на ЕС, предаде Ройтерс.

Домбровскис каза също, че ЕС ще направи всичко по силите си Русия да няма възможност да използва природния газ като оръжие.

Газопроводът, положен по дъното на Балтийско море и свързващ Русия и Германия, беше завършен през септември миналата година, но очаква одобрение от регулационните органи в Германия и ЕС.

Домбровскис каза също, че ЕК планира да одобри утре пакет с финансова помощ за Украйна на стойност 1,2 милиарда евро.

В същото време Полша съобщи, че е предложила на Украйна да й предостави десетки хиляди боеприпаси. Новината бе съобщена преди планираното за утре посещение в Киев на полския премиер Матеуш Моравецки на фона на опасенията от руско нападение, предаде Франс прес.

Полша каза, че се готви за евентуално пристигане на близо един милион бежанци от Украйна, ако преговорите със Запада се провалят и в крайна сметка избухне война.

"Беше взето решение да изпратим отбранителни боеприпаси на Украйна", съобщи ръководителят на полското Бюро за национална сигурност Павел Солох. Пред журналисти той каза, че за момента става дума за десетки хиляди единици боеприпаси и че се очаква отговорът на Киев на полското предложение.

Полският заместник-министър на вътрешните работи Мачей Воншик минала седмица заяви, че страната му е готова да предостави хуманитарна помощ на източната си съседка. Ако в Украйна се стигне до война, трябва да имаме предвид, че може да има наплив от истински бежанци, хора, които бягат от смъртта, от жестокостите на войната, заяви Воншик пред телевизия "ТВ Република".

"От известно време вътрешното министерство взема мерки за подготовка за вълна, която може да включва до един милион души", допълни той. Според министъра това засяга граничните пунктове и службите за медицинска помощ, а също настаняването и изхранването на бежанците.

В Полша, която е с население от 38 милиона души, вече има голяма украинска общност - 50 000 души, които отдавна са в страната и имат полско гражданство, и около 300 000 души с разрешително за престой. Смята се обаче, че реалният брой на украинците в Полша е доста по-голям.