0

Само двама българи се бият в момента в Украйна и стрелят по руснаци, обявиха в петък от военното министерство в Киев, цитирани от РИА Новости. В таблица, качена в канала на медията в Телеграм, беше публикувана и таблица с чуждестранните военни, които се бият в Украйна. От нея се вижда, че българите били трима, но един се отказал и се прибрал у нас.

„Данни, идващи от Риа Новости и от МИД России, може да коментираме само с насмешка. Ние знаем, че данни, идващи от тях, са напълно изфабрикувани, за да затвърдят политиката си спрямо Република България и да подкопаят дейността на българите, които се борят за свободата на Украйна“, коментираха за „Телеграф“ от Македоно-български чуждестранен батальон "Тодор Александров". Рейнджърите ни дори споделиха, че само тяхната част са около 50 човека в момента.

Разбивка

Руското военно министерство публикува, че общо 6956 чуждестранни наемници са пристигнали в Украйна от началото на войната, като 1956 от тях вече са унищожени, а 1779 са напуснали страната. Според тях доброволците са от 64 държави към 17 юни. Интересното е, че на първо място по брой командоси са поляците – 1181 човека, следвани от румънците, които са 304, и англичани. В графата на България се вижда, че един човек вече е напуснал Украйна. „Като цяло човек има възможност да "избяга", но в повечето случай става въпрос за доброволно освобождаване от група, ако човекът няма достатъчния опит или психика”, обясниха от батальон „Тодор Александров“.

Рота

“По наши груби сметки в Украйна има около един пълен батальон българи. Бройката му в долната граница е около 300-400 войници. Много от тях са с български произход, бесарабски българи, които обаче са родени в Украйна”, обясниха още от батальона. Оттам допълниха, че в момента са в кратка пауза в дейността си, защото „бойното поле не позволява разузнавателни мисии заради пинг-понга от артилерия от двете страни”. На въпрос защо от Москва пускат такива бройки на българи на терен, отговориха, че най-вероятно Кремъл иска да затвърди мнението, че българите са в мнозинството си русофили.