0

Н аградите "Златен глобус" ще бъдат обявени в нощта на неделя срещу понеделник без блясък - без звезди, без червен килим, без публика, освен хора от връчващата ги асоциация, без телевизионно излъчване, съобщиха световните информационни агенции.

Въпреки предприетите от Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд реформи, водещи филмови и телевизионни студиа се дистанцираха от наградите и не предложиха свои продукции за разглеждане, както правеха в миналото. Остава неясно също дали някои от номинираните актьори, режисьори и музиканти ще присъстват на церемонията.

Драмите "Белфаст" на британския режисьор Кенет Брана и "Силата на кучето" на новозеландката Джейн Кемпиън водят с по седем номинации за наградите "Златен глобус".

С по четири номинации следват сатирата за глобалното затопляне "Не поглеждай нагоре", "Методът Уилямс" за бащата на тенис звездите Винъс и Серина Уилямс, новата версия на Стивън Спилбърг на мюзикъла "Уестсайдска история" и историята за съзряването "Лакрицова пица".

Стрийминг платформата Нетфликс получи общо 17 номинации за наградите "Златен глобус".

В телевизионните категории с най-много номинации - пет, е драмата "Наследници".

Бойкотът е последица от години на оспорвани практики на Асоциацията на чуждестранната преса в Холивуд, която присъжда наградите "Златен глобус". Тя отдавна е обвинявана в холивудските кръгове в редица недостатъци, вариращи от корупция до расизъм, както и в много ексклузивно членство. Миналата година тези обвинения станаха публични.