0

С мъртността от коронавирус и общите нива на заразяване може да достигнат средните за сезонния грип до следващото лято, при условие, че няма нови, по-опасни щамове. Това смята милиардерът и основател на Microsoft Corporation Бил Гейтс, който бе гост на "Нов икономически форум" в Сингапур. Събитието бе организирано от бизнесмена Майкъл Блумбърг. 

"Като гледаме как се развива естественият имунитет, ваксинацията, появата на нови лекарства, смъртността и заболеваемостта трябва да спаднат рязко", смята Гейтс. Той прогнозира още, че „при липса на нови щамове до средата на следващата година тези цифри може да достигнат сезонни данни за грип“. В същото време милиардерът призова „световната общност да работи активно за ликвидиране на коронавируса, за да намали заплахата от нови пандемии“.

Основателят на Microsoft очаква с нетърпение светът да се „справи с предизвикателствата, свързани с доставката на ваксини срещу коронавирус през следващата година“.

Бил Гейтс и бившата му съпруга Мелинда ръководят благотворителна фондация, която има приблизително 50 млрд. долара. Основните области на работа на организацията включват борба с опасните болести в развиващите се страни, и развитие на здравните и образователни програми в САЩ. Чрез фонда вече са разпределени стотици милиони долари за разработване на ваксина срещу коронавирус и за подкрепа на бедните, които са най-уязвими от пандемията.

По време на пандемията от COVID-19 любителите на конспирации обвиняваха Гейтс, че стои зад предполагаемия изкуствен произход на коронавируса. Съществуват и теории, че Гейтс иска да чипира световното население чрез ваксини.