0

О снователят на Microsoft Бил Гейтс направи поредната си прогноза кога ще свърши пандемията от COVID-19.  Според милиардера тя може да приключи още през 2022 г., въпреки факта, че сега, с появата на щама Омикрон, светът може да изживее най-трудната част. Гейтс заяви в Twitter, че нито един вирус в историята не се е разпространявал толкова бързо, колкото вариантът Омикрон. 

„Скоро ще бъде във всички страни по света“, предупреди милиардерът, като подчерта, че е необходимо да се приеме сериозно новия щам, тъй като все още не е известно колко тежки са симптомите на този вид COVID-19.

„Дори и да е наполовина сериозен колкото "Делта", това ще бъде най-лошата вълна, която сме виждали, защото е много заразна“, пише Гейтс. Той обаче прогнозира също, че, ако бъдат взети необходимите мерки, следващата година може да бъде последната за пандемията. „Ако има добра новина в тази ситуация, това е, че Омикрон се разпространява толкова бързо, че, след като стане доминиращ вид в дадена страна, вълната от инфекции там продължава не повече от три месеца“, казwa милиардерът.

Гейтс подчерта, че тези три месеца могат да бъдат трудни, но все пак вярва, че, ако се предприемат правилни стъпки, пандемията може да приключи през 2022 г.